Ugrás a tartalomra
kutya megértése és nevelése

A kutya megértése és nevelése 

Ahhoz, hogy helyesen neveljük kutyáinkat nem árt megismernünk alapvető természetüket és viselkedésük miértjeit. 
 

Először is a kutyák, mint egy ősi kihalt farkasfajta leszármazottai társas falkaállatok. A falka egy vezetőből és követőkből áll. Azért, hogy a falka fenn maradhasson, az erősebb vezető védi a falkát, de a követők segítik munkáját, azáltal, hogy felkeresik az élelmet, jeleznek, ha veszély közeleg, vagyis kommunikációjukkal segítik egymást.  Ez a kommunikáció viszont nem emberi, nem intellektuális, nem is spirituális, és nem is érzelmi, csupán az energia szintjén kommunikálnak. Érzelmeinket negatív és pozitív energiákként érzékelik. A negatív energiákat gyengeségként értelmezik. A kutyák könnyebben értelmezik az energiát, mint hangunk leejtését, tónusát. Jobban értik testbeszédünket, mint nyelvünket.

 

farkas

 

Nagyon fontos, hogy egy olyan személy legyünk kutyáink számára, aki mindig határozott, megbízhatnak a döntéseinkben, hiszen nem csak a saját érdekeinket nézzük, hanem egyensúlyt teremtünk a falkában, vagyis a házias kutyák esetében egy emberi családban.

Egy kutya első sorban állat, az alapvető szükségletei a legfontosabbak a számára, mint a menedék, étel, víz és a párzás. Másod sorban, mint faj a farkasok törzséhez tartozik, tehát falkaállat. Harmad sorban fajta a genetikai jegyek alapján, tehát bizonyos képességei erősebbek, mint más fajta kutyáknak, mint például egy véreb jó nyomkövető, egy agár jó gyorsfutó, egy német juhász jó őrző.

Ezen tulajdonságok, mind hatással vannak a kutyák pszichéjére és energiaszintjükre, de első sorban nem a fajta határozza meg, hogy egy kutyus mennyire könnyen képezhető. Nagyon sok múlik a gazdin is.

Ami számunkra sokszor elsődleges feladat, hogy megfelelő nevet válasszunk kedvencünknek, az a kutya számára teljesen lényegtelen. Nem tesz különbséget aközött, hogy Fókának, vagy Morzsinak nevezzük.

Az emberek legelőször a látás, majd az érintés, aztán a hallás és végül a szaglás útján tájékozódnak, míg a kutyáknál ez a sorrend a következő: szaglás, látás, hallás, majd érintés.  Ha ezt megértjük, akkor könnyedén leszerelhetjük a hazaérésünkkor hiperaktívvá váló kutyánkat is.

A következő módszert alkalmazhatjuk, ha a kutyus nem bír magával: ne vegyünk róla tudomást, ha haza érkezünk, ne vegyük fel a szemkontaktust vele, ne szóljunk hozzá és ne érintsük meg. Mindezt alkalmazhatjuk idegen kutyáknál is, így biztosítva számukra a legbiztonságosabb utat, hogy ők közeledhessek felénk a saját módjukon. Könnyebben megismernek minket a kutyusok, ha hagyjuk, hogy megszaglásszanak minket.

Ha határozott, magabiztos energiákat küldünk a kutyánk felé, akkor ő azt is fogja visszatükrözni felénk.

Ennek az állapotnak az eléréséhez viszont szükségünk lehet egy kis segítségre is akár egy kutyatréner, vagy kutyakiképző személyében amellett, hogy elolvashatunk különböző könyveket is, vagy internetes tartalmakat kutyatartás témában. Egy tréner mellett igazán megtanulhatjuk, és begyakorolhatjuk azt a viselkedési mintát, ami ahhoz fontos, hogy egy kiegyensúlyozott és egészséges kutya-ember kapcsolatban élhessünk kedvencünkkel.

Kutyakiképzők, és kutyatrénerek gyakran a saját módszereikkel oktatnak, úgy, mint a tükör módszer, a láthatatlan póráz módszer, vagy a falkavezérré válás módszerével.

A kutyakiképzés egyik eszköze a klikker is lehet. Ezt akkor használjuk, ha azt szeretnénk, hogy a kutya ránk figyeljen és végrehajtson egy feladatot. A végre hajtott feladatokért mindig jutalmazzuk őt, hogy tudja, hogy jól csinált valamit. A jutalmazások által szorosabbá válik kapcsolatunk kutyánkkal, és minél több feladatot adunk neki, annál boldogabb lesz. Számára misem természetesebb, hogy megdolgozik az élelemért. Mindennapi gyakorlással a sétáltatások mellett, egy igen boldog és kiegyensúlyozott kutyus gazdái lehetünk idővel.

A jó időzítés elengedhetetlen a kutyanevelésben, hiszen egy nem, vagy félre nevelt kutyából is képezhetünk engedelmes felnőtt ebet, de sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha még időben elkezdünk a kiskutyánkkal foglalkozni.

Ajánlott például már kölyök korában kutyaoviba vinni, de mindenképp elkezdeni a tanítását egy tréner útmutatásaival. Fél és egy éves kora körül minden kölyök kutya elkezdeni feszegetni a határait, és, ha ekkor nem mutatjuk meg neki, hogy ki az úr a háznál, akkor a kutyus elkezd dominálni. Ő fogja átvenni a vezető szerepet a családban, és ez a későbbiekben viselkedési problémákhoz vezethet.

Számunkra nagyon fontos megértenünk kutyánk ösztönös viselkedését, mert csak ezáltal válhatunk számára olyan gazdivá, aki mellett megtalálhatja a maga helyét a családban. Ne nyomjuk el, inkább adjunk neki olyan szerepet, ami hozzá illik. Bátran legyünk mi a falkavezér, hiszen csak mi tudjuk biztosítani számára a legfontosabb dolgokat az életében. Mi vagyunk felelősek a biztonságért és fedélért a feje felett, ápoljuk őket, gondoskodunk róluk, etetjük és biztosítjuk a megfelelő mozgást számukra.

A rendszeres sétáltatás mellett már rengeteg aktív sportot is űzhetünk kutyáinkkal:

- kutyás futásra mehetünk, akár csoportosan, akár egyénileg

- versenyekre és kiállításokra vihetjük kutyáinkat

- kutyás túrákra mehetünk

- agilityvel, frizbivel, vagy flyballal is kiegészíthetjük a kutyás foglalkozásokat

- sőt terelő kutyák számára is találhatunk már olyan helyeket, ahol kipróbálhatják magukat az ebek, és gazdáik ebben a „szakmában”, vagy treibballra.

Ha szem előtt tartjuk kutyánk jó létét, akkor ő még inkább azon lesz majd, hogy a kedvünkben járjon.

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak