Ugrás a tartalomra
falkavezér vagy sem

Hogyan legyek falkavezér a kutyám számára, és miért is fontos ez neki?

Nem mindenki kedveli, de szerintem érdemes megismerni a kutyák viselkedésével és pszichológiájával egészen a gyökerekig menően foglalkozó Cesar Millan gondolatait.

Első sorban a kutyát, mint a farkas őstől származó háziasított állatot az ő felfogásában falkatagnak tekinti. A falka egy olyan csoportosulás, ahol mindenkinek megvan a maga szerepe, vagy vezeti a csapatot a sikeres vadászat és létfenntartás érdekében, vagy őt segíti ebben a munkában. Tehát, ha a kutyusunk hiteles gazdái szeretnénk lenni, akkor ahhoz olyan vezetőnek, vagyis falkavezérnek kell lennünk, akiben az eb megbízhat, és akire felnézhet, mert tudja, hogy mire van szüksége a teljes élethez és tesz is érte, hogy a kutyának mindezeket a szükségleteit kielégítse.

Cesar harmónikus kutya-gazda kapcsolatának három fő eleme: Testmozgás: még a kertben tartott kutyának is szüksége van sétáltatásra, mely természetes módon stimulálja agyát, mint amikor a farkas falka vadászni indul, ez napi fél óra, vagy nagyobb mozgás igényű kutyáknál akár 90 perc is lehet.

Fegyelem: következetes kutyanevelés egészen kölyök kortól lehetőleg és az alapvető harmonikus együttélést megalapozó szabályok megtanítása és megtanulása mindkét fél részéről.

Szeretet: nem kell megvonnunk kutyánktól a szeretetet, de azt a megfelelő időpontban kell kinyilvánítanunk, akkor, amikor a kutya a számunkra is megfelelően például nyugodtan viselkedik. Úgy kell gondolnunk a simogatásra, mint a jutalmazás egyik formájára. Tehát, ha a kutyánk örömében ránk ugrál a megjöttünkkor és mi ezt simogatással jutalmazzuk, akkor ne lepődjünk meg azon, ha ő ezt úgy értelmezi, hogy jót csinál és másokat is így fog üdvözölni a jövőben. Ezért is fontos a tudatosság és következetesség, amire Cesar is tanít minket.

Sajnos a kutyák még nem beszélik a nyelvünket, és mi gyakran tévesen értelmezzük az ő gesztusaikat, sőt akár emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket, amik nagyon viccesek lehetnek, viszont koránt sem segítenek abban, hogy megértsük egymást.

Aki elég időt szán kutyájára és jól megfigyeli viselkedését az előbb utóbb érzékelni fogja azt az energiát, amit kutyája közvetít, feszült, ideges, nyugodt stb., vagy egyenesen az arcunkba tolja, hogy itt valami nincs rendben. A tükör mindent elárul magunkról és kapcsolatunkról, amit kutyánk tart elénk. Tisztelet a kivételnek, de sokszor hallani gazdiktól, ha őszintén beszélnek kutyáikról, hogy kicsit problémás az eb, mert ugatós, hiperaktív, szétrág dolgokat, bepisil, vagy bekakil a szőnyegre, állandóan kergeti a farkát, vagy valami mást, gödröt ás, felugrál, elszökik, szétrág dolgokat, nem jön vissza, ha hívom, és még sorolhatnám, de azért szeretnivaló.

Ha éppenséggel nem valamilyen genetikai, vagy fizikai probléma áll e dolgok hátterében, akkor jobban bele gondolva ezeknek a problémáknak a logikus magyarázata az az, hogy a kutya unatkozik és nincsenek otthon szabályok, amikhez igazodhat nap, mint nap, ezért is fontos már az elején tisztázni a viszonyokat és lefektetni, majd következetesen betartatni bizonyos szabályokat.

Ezek az együttélési szabályok rendkívül fontosak a fegyelem kialakításához, hogy kutyánk tudja azt, hogy hol az ő helye a falkában, vagyis a családban. Ez az a bizonyos keret, amit nekünk kell elképzelnünk, a saját életformánkhoz és a kutya szükségleteihez igazítanunk, majd kedvencünkkel is megismertetnünk annak érdekében, hogy harmonikusan élhessünk együtt a jövőben.

Sajnos a rossz hír az, hogy ha mi nem "keretezzük be" kutyánkat, akkor idővel, ha egy kicsit is önállóbb fajta kutyusunk van, akkor ő fog minket. Mint amikor a kutyus viszi sétáltatni a gazdit és a gazdi csak úgy repül utána a póráz végén. Egy kisebb termetű, vagy kölyök kutyánál még nevetségesnek tituláljuk a történetet és jókat derülünk rajta, de ha már nagyobb és erősebb kutyánk van, annál sajnos elveheti a kedvünket a további sétáltatástól is, ami még több stresszhez és problémához vezethet kutya és gazda számára is.

Kis és nagytermetű kutyáknál is fontos, hogy tiszteljen minket a kutya, mert mindig adódhatnak olyan alkalmak, amikor nekünk kell megoldanunk helyzeteket, mint például egy egyszerű orvosi vizsgálat lebonyolítása. Ha azt szeretnénk, hogy nyugodtan tűrje az átvizsgálást, akkor ahhoz bizalom és tisztelet is szükséges a kutya részéről, ami felénk irányul. Vagy épp kutyakozmetikába visszük őt, ahol szintén mindenféle idegen szagok, zajok és érintések kerülnek terítékre, de azokat vajon hogyan viseli majd kedvencünk, ha otthon mindent megengedünk neki?!

A jó hír az, hogy a kutyák bizalma velük született tulajdonság, és ha mégis bizalmát vesztette volna az eb az emberek felé valamilyen negatív esemény következtében, azon sok türelemmel és tréningezéssel csodásan lehet segíteni és az irányítás is megtanulható. Akár könyvekből, akár az internetről, akár kutyatrénerektől tanulunk, mind hasznos lehet a harmonikus kapcsolat kialakításában. Hiszen nincs is jobb annál, ha kutyánk szófogadó és engedelmes, mi pedig elégedetten fekhetünk le minden este, hiszen ma ismét gazdagítottuk kapcsolatunkat valamilyen új módszerrel, egy új trükkel, egy újabb találkozással a kutyafuttatóban a kedvenc pajtásunkkal, egy kimerítő sétával, vagy az iskolában tanultak sikeres gyakorlásával otthon.

És, ha már az irányítás jól megy, akkor a tisztelet is megjön majd. Ráadásul, ha elég időt és munkát fektetsz bele, akkor gyümölcsözőbb lehet együtt létezésetek és olyan mélységeit élheted meg a kutya és gazda kapcsolatnak, amikre nem is számítottál és el sem tudtad volna képzelni azelőtt, hogy létezik ilyesmi, de ehhez neked is falkában kell gondolkodnod, és falkavezérként, vagy vezetőként kell tekintened magadra

Fontos tudatosítani minden esetre magunkban, hogy a kutya egy állat, pont úgy, mint előde, a farkas is, a kutya emberi családban él úgy, mint a farkas a falkában, és mindkét egységben szabályok uralkodnak. De az már a Te döntésed lesz, hogy hajlandó vagy-e a rend és harmónia kedvéért szabályokat bevezetni, betartani és betartatni, mint egy falkavezér, vagy vezető, vagy inkább beállsz a segítők mellé.

 

Segítő, vagy vezér?
 

falkavezér vagy sem

 

Mindkét esetben lehetsz boldog, de vajon a kutyusod is az lesz? Ő hogyan szeretne Rád tekinteni?

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak