Izlandi juhászkutya - Icelandic sheepdog - Icelandic spitz - Islandhund

Eredete

Izland egyetlen őshonos kutyafajtája, melynek ősét még a vikingek vitték magukkal a szigetre, ahol a lovak, szarvasmarhák, birkák terelése, és az állatállomány megvédése volt a feladata. A 20. század elején majdnem teljesen kihalt ez a kutyafajta egy szopornyica járvány következtében, de különböző izlandi és angol kutyákból újra tenyésztették.

Leírás

Ez az elbűvölően barátságos, dús bundájú pásztor egy kis, vagy közepes méretű spitz, mely gazdájáért bármit megtenne. Az izlandi juhász a világ mintegy 50 északi kutyafajtájának az egyike. A fajta spitz jellegét a sűrű szőrzet, foxi arc, hegyes fülek és egy dús, felgöndörödő farok fejezik ki. Egy-egy szín mindig domináns bundájukban, mely fehér jegyeket visel. Arckifejezése nagyon kedves: barátságos, boldog, mindig úgy néz rád, mintha nem létezne olyan hely a világon, ahol szívesebben lenne, mint veled.

Az izlandi juhászkutyák élvezik a szabadtéri tevékenységeket, és kiváló társaink lehetnek hosszú sétákon vagy túrákon. A mindennapos mérsékelt testmozgás segít megőrizni egészségüket és boldogságukat. Ez történhet séták és játékos foglalkozások formájában is. Ez a fajta olyan kutyasportokban vehet részt, mint az engedelmesség, a terelés, a nyomkövetés, az agility, a rally és más olyan tevékenységek, amelyeket a kutya és a tulajdonos is élvezhet egyaránt.

A korai szocializációs és kölyökkutya-tanfolyamok ajánlottak és segítenek abban, hogy az izlandi juhászkutya jól alkalmazkodó, jól nevelt társává nőjön. Az izlandi juhászok élénkek, intelligensek és szívesen tesznek a kedvünkre, ezért általában könnyű kiképezni őket. Nem reagálnak jól a durva korrekciókra vagy az ilyen edzésmódszerekre. Szeretnek családjuk középpontjában lenni, és boldogtalanok, ha rendszeresen egyedül maradnak hosszú ideig.

Származási hely

Izland

Fajtacsoport besorolás

V. Spitzek és ősi típusú kutyák

Alkalmazás

Terelés, őrzés

Marmagasság

30-41 cm

Súly

9-14 kg

Szín

Krém, barna, fehér, világosszürke, fekete, de egy szín mindig dominál.

Szőrzet

Kettős szőrzet borítja, egy hosszabb fedő, és rövidebb aljszőrzet.

Ápolás

Évente kétszer, vedlési időszakban nagyon sok szőre kihullik, amit érdemes naponta eltávolítani, de nem vedlési időszakban is ajánlott hetente kikefélni a szőrét. Karmait is vágni kell rendszeresen.

Képzésre, vagy programra jelentkezés a regisztrációs űrlap kitöltésével

13 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.
Általános szerződési feltételek elfogadása

Kattintson Ide az ÁSZF megtekintéséhez!
Új lapon nyílik meg, az űrlap kitöltés megmarad (*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező).