American Water Spaniel

Eredete

Ezt a kutyafajtát, amely egyesíti a spániel és a retriever tulajdonságait az Egyesült Államok középnyugati részén tenyésztették ki kacsavadászat céljából. Az amerikai vízi spániel megjelenésében némi hasonlóságot mutat az ír vízi spániellel. Ez a kutyafajta egy igazi vízimádó és kiváló búvár, amely alkalmas a kacsák behozására. 1937 óta elismert fajta az AKC-nél.

Leírás

Az amerikai vízi spánielek izmos, közepes méretű vadászkutyák, legjobban felismerhetőek barna, göndör, vagy hullámos szőrükről. Ezek a kompakt méretű spánielek munka közben sem borítják fel a csónakot a ki-be ugrálással, és a jeges vízben úszás sem zavarja őket, hiszen bundájuk sűrű, szigetelő, kétrétegű, és vízálló, lábuk vastagon párnázott, úszóhártyával rendelkeznek. Vadászként ötvözik a spánielek és a retrieverek munka tulajdonságait. Az amerikai vízi spániel boldogságának kulcsa az aktivitás, különösen imádott gazdáik mellett. Ez a remek vízi vadászkutya egyben jó sportkutya, és aktív családok kedvence. A lételeme a víz, de jól teljesít különböző kutyás sportokban is, mint az agility, puller, frizbi, és jól apportírozik. Nagyon boldog, lelkes, és  bájos kutyáknak ismerjük őket, viszont idegenekkel kapcsolatban kissé zárkózottak lehetnek, és makacsok. A nem megfelelően foglalkoztatott, és mozgatott kutyák romboló tulajdonságokat vehetnek fel.

Származási hely

Egyesült államok

Fajtacsoport besorolás

VIII. Retrieverek - Hajókutyák - Vízi vadászkutyák

Alkalmazás

Kíváló aktív családi, kiállítási és sportkutya, vadászkutya

Marmagasság

38 - 46 cm

Súly

11 - 20 kg

Szín

Barna

Szőrzet

Testén félhosszú hullámos, de a fején sima, és rövid

Ápolás

Szőrzete nem igényel különösebb ápolást, kivétel a vedlési időszakban, amikor az elhalt szőrszálak eltávolítása fontos feladat, karmait rendszeresen vágni kell.