Újfundlandi

Newfoundland

Eredete

A XV. század környékén new-funland szigetén már igen homogén kutyaállomány alakult ki az elszigeteltség ezáltal a beltenyésztés miatt. Ezek többnyire fekete, úszóhártyás lábú és vízimádó kutyák voltak. Később ezek a kutyák keveredtek az angolok által a szigetre vitt kutyákkal. Aztán az 1700-as években rengeteg példányuk került angliába míg new-funland szigetén szinte a kihalás fenyegette őket. Az első újfundlandi fajtaklub 1886-ban alakult angliában.

Leírás

Az újfundlandi nagy, erős és kompakt kutya. Feje masszív, stopja kifejezett, arcorri része szinte négyszögletes. Harapása ollós vagy tétre harapás Szemei nem túl nagy méretűek és barnák. Fülei kicsik és lekerekített végűek, lelógóak. Nyaka erős és izmos. Hátvonala egyenes, fara enyhén csapott. Mellkasa mély, alsó vonala egyenes. Lábai erőteljesek és vaskosak, mancsai nagyok és kerekek a lábujjak között úszóhártya található. az újfundlandi nyugodt és barátságos. Remek családi kutya. A meleget igen nehezen viseli. Amennyiben tehetjük rendszeresen vigyük úszni. Nem túl ugatós fajta, ha mégis ugat azt okkal teszi. A gyerekekhez nagyon türelmes.

Származási hely

Kanada

Fajtacsoport besorolás

II.

Alkalmazás

Vizimentő kutya.

Marmagasság

66-71 cm

Súly

54-70 kg

Szín

Fekete, fekete-fehér és barna

Szőrzet

Félhosszú és egyenes

Ápolás

Az újfundlandi szőrzete rendszeres fésülést igényel, ellenkező esetben szőre hamar gubancossá válik ami megakadályozza bőre szellőzését és ez akár végzetes is lehet egy komoly kánikulában számára.
 

Küldj Nekem Email-t!