Fila Brasileiro

Eredete

A Fila Brasileiro egy Spanyol fajta, feltehetően az Angol bulldog a Masztiff és az Angol véreb keresztezéséből jött létre. A Brazilok népszerű őrző-védő és pásztorkutyája. Régebben a szökött rabszolgák üldözésére és elkapására is alkalmazták.

Leírás

A Fila Brasileiro egy igazi molosszoid fajta.  Feje nagy és erős de harmonikusan aránylik a testéhez. Az orra mindig fekete. Szemei távol ülők mandulaformájúak, színe sárgástól a sötétbarnáig bármilyen árnyalatú lehet de a szemek színének harmonizálnia kell a szőrzet színével.
Fülei vaskosak és "V" formájúak, lelógóak. A nyaka izmos és erős és lebernyeges. Mellkasa a könyökéig ér, hátvonala enyhén emelkedő. A törzse erős és széles a bőre mindig laza és vastag. Farka a csánkjáig ér.  Lábai erőteljesek és párhuzamosak. A Fila Brasileiro családtagjaival barátságos de az idegeneket nem viseli. Terület és és szeretteit habozás nélkül megvédi. Magabiztos kutya a gazdájával szemben engedelmes. Más kutyákkal szemben általában igen domináns.

Származási hely

Brazilia

Fajtacsoport besorolás

II.Pincserek, schnauzerek, molosszusok, masztiffok és svájci pásztorkutyák.

Alkalmazás

Remek őrző-védő

Marmagasság

60-75 cm

Súly

40-50 kg

Szín

Általában, csíkos vagy sárga de minden szín megengedett. A fehér jegyek csak a lábfejen a farokvégen és a mellkason megengedettek.

Szőrzet

Sűrű és rövid

Ápolás

A Fila Brasileiro szőre nem igényel gyakori ápolást