Ugrás a tartalomra
Kép
puli

A puli páratlan szőrköntöse egyben a fajta védjegye is. Ez szőrköntös lehet nemezes, zsinóros, vagy szalagos is. A szőre rendszeres gondozást igényel. Jellegzetes szőrzete magától nő így. A bundában lévő erős, spirálisan csavarodó "felszőröket" körülveszi és átszövi a puha és finom pehelyszőrök sokasága. Rendkívül egyedi és jellegzetes. Az egész testet beborítja az összenemezesedett zsinóros szőrzet. Akár több évig is eltarthat amíg a puli zsinóros szőrzete teljesen kialakul. Rendkívül edzett, ellenálló igénytelen fajta. Zord körülmények között is remekül megállja a helyét. Óriási munkakedve szinte legendás amit találékonysága és intelligenciája egészít ki. Elbűvölő egyénisége szinte mindenkit azonnal magával ragad. Rendkívül család és gyermekszerető. Önérzetes és kissé sértődékeny fajta. Megvesztegethetetlen kitűnő házőrző, semmitől sem fél. Sohasem lusta mindig tettre kész. Energikus heves vérmérsékletű kutya, hangját gyakran szereti hallatni. A gazdája minden rezdülését, szavait figyeli és a parancsát feltétlen teljesíti. A puli közepes termetű erőteljes felépítésű kutya. A feje kicsi, orrháta egyenes a stopja kissé ívelt. Szeme sötétbarna, fülei lelógnak. Jól izmolt nyaka erőteljes marral párosul . A háta egyenes, a fara kissé lejtős. A farka a hátára kunkorodó. Egyenes végtagjai jó csontozatúak és párhuzamosan állnak. Kicsi mancsa kerekded formájú. Fogai jól fejlettek és nagyok, ollós harapásúak.

Eredete

A puli története nagyon távolra nyúlik vissza. Őseinkhez ázsiai vándorlásuk során került, együtt érkeztek meg a Kárpát-medencébe. Évszázadokon keresztül mint a pásztorok  nélkülözhetetlen segítője szerzett magának jó hírnevet. Igen nagyra értékelték, akár egy marhát is ajánlottak egy híres terelő kölyökért. Heppe volt a fajta első leírója  1751-ben. Később a megváltozott mezőgazdasági szerkezet miatt lecsökkent a legelők területével együtt a puli munkalehetősége is csökkent. A teljes kipusztulástól való megmenekülését Raisits Emilnek és munkatársainak köszönheti. A puli fajtaleírását 1935-ben Anghi Csaba vezetésével állították össze. A tervszerű tenyésztés Ócsag Imre vezetésével 1960-ban kezdődött meg, melynek során a puli jellemző színei kitisztultak és a szőrminőség is javult. A világháború a jelentős létszámú puli populációban nagy károkat ugyan nem okozott, de a tenyésztést pár évre visszavetette.

Származási hely

Alkalmazás

Szőrzet

Ápolás

Rendszeres gondozást igényel. Az összenemezesedett nagyobb szőrlapokat egyenként kell kézzel egyforma vastagságú darabokra szétválasztani. Egy éves kora után sem fésülni sem kefélni a szőrzetet nem kell. A puli csak akkor fürdessük ha az már végképp elkerülhetetlen akkor is csak nyáron. Az átnedvesedett szőrtakaró olykor több napig is szárad és ez megfázáshoz vezethet. Havonta ellenőrizzük a hallójáratokat és a szemet is. Karmait tartsuk röviden.

Magasság
Kanok 40-44 cm, szukák 37-41 cm
Súly
13-15 kg

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak