Ugrás a tartalomra
Kép
Komondor kutyatartás

A komondor legfeltűnőbb sajátossága az egyedülálló szőrköntöse, amihez hasonlatos csak a pulinak van. Impozáns mérete mellett szőrzete teszi igazán látványossá a komondor megjelenését. Ez a hatalmas szőrtakaró védte meg az időjárástól és a támadó farkasoktól is a csorda védelme közben. Kis igényű fajta, ha biztosítva van számára a megfelelő nagyságú tér a mozgásához és élvezheti gazdája szeretetét tökéletesen érzi magát. Az udvar a gazdaság védelme a vérében van, erre tanítani sem kell. A portát nappal heverészve őrzi, de éjszaka állandó mozgásban van, őrjáratozik. Kimondottan embercentrikus szeretetét kifejezésre adja nem csak a gazdájának és családjának hanem a közeli barátoknak is. Nem tolakodó, disztingvált de elvárja hogy tiszteljék egyéniségét, önállóságát. Kiképzése nehézkes mivel megszokta hogy önálló döntéseket hozzon. Teste téglalap alakú, törzsének hossza a marmagasság 104-110 százaléka. Farka alacsonyan tűzött, lelóg. Mellkasa hordószerű és mérsékelten mély. Végtagjai egyenesek és erős csontozatúak, nagy mancsai elég vaskosak. A feje széles, boltozatos koponyája hosszabb mint az arcorri rész. Stopja mérsékelt. Széles állkapcsai középhosszúak, erőteljesek. Fülei a koponya tetején tűzöttek és lelógnak. Fogai ollószerűen záródnak. A komondor szőre csontfehér, fekete komondor nincsen. Orra, ajkai és szemei széle fekete. A bőre palaszürke. Karmai sötétszürkék. A halványabb pigmentáció nem kívánatos. A szőrzet hosszú durva fedőszőrből és finom nemezesedésre hajlamos aljszőrzetből áll. A szőrszálak a testtájakon más-más hosszúságban nőnek. A leghosszab a lágyék tetején míg a legrövidebb a fejen. A szőrzet teljes kifejlődése több évig is eltarthat.

Eredete

A komondor őseinkkel együtt érkezett valószínűleg a kárpát-medencébe. Hajdanán több névvel is illeték, nevezték gubancos magyar juhászkutyának, pusztai komondornak. Már az 1815-ben megjelenő Természet Históriájában Pethe Ferenc egy rajzot közöl ahol összetéveszthetetlenül felismerhető. Az első jellemzés 1841- ben készül el, ekkor a komondor még ritka fajtának számított. 1899- ben a szegedi országos kutyakiállításon mindössze egyetlen példányt mutattak be ebből a fajtából. 1924-ben alakult meg tenyésztőszervezete elsőként a magyar fajták közül, majd 1935- ben elkészül az első standardleírás is Angi Csaba tollából. Az FCI 1960-ban fogadja el önálló fajtaként. A világháborúban hasonlóan nagy veszteségeket szenvedett el mint a hazai kuvasz állomány. Később megváltozott a tenyésztés iránya és egyre fontosabbá vált az ősi értékek megőrzése mellet az esztétikai megjelenés is.

Származási hely

Alkalmazás

Szín

Szőrzet

Ápolás

A komondor szőrét soha nem kefélik mert az meggátolná a szőrzet nemezesedését, amire a finom aljszőrzet hajlamos. A nemezesedés némi kézi munkával elősegíthető.A jellegzetes szőrzet kialakulása után már csak alig igényel ápolást a komondor szőre. Időnként azonban szükségessé válhat egy jó nagy fürdetés, de ezt mindig nyáron végezzük mert a szőr teljes kiszáradása napokig is eltarthat.

Magasság
Kanok 70 cm, szukák 65 cm
Súly
40-60 kg

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak