Ugrás a tartalomra
Kép
horvátjuhászkutyaoktatás

Ez a kutyafajta nagyon hasonlít a magyar mudira, de annál némivel magasabb a marja, és egyéb eltérések által megkülönböztethető, mint például koponyaformájuk által, mely a mudinak enyhén domborodó, és a horvát juhászkutyának lapított tetejű. A horvát juhászkutya egy német-juhászkutya jellegű, közepes termetű, sportos testalkatú kutyafajta, melyre jellemző ék alakú fejformája, és félig, vagy teljesen felálló közepes méretű, háromszög alakú füle, farka magason álló, és visszahajló. Rendkívül intelligens, jól tanítható, jó házőrző, és barátságos kutyafajta, ezért gyerekek mellé is ideális lehet, bár magas energiaszintje miatt csak aktív életet élő családoknak ajánlott a tartása, akik napi szinten tudnak vele sokat foglalkozni. Magabiztos, és domináns személyiségű kutyafajta, mely rengeteg figyelmet, és közös aktív életet igényel a gazdával. Családjához elfogultan ragaszkodik, és védi azt, viszont az idegenekkel szemben távolságtartó. Kereső munkákra is remekül tanítható, de eredetileg arra tenyésztették ki, hogy a juhokat terelje, és megvédje őket a ragadozók ellen.

Eredete

Évszázadokkal ezelőtt hozták ezt a fajtát a horvátok az országukba keletről, hogy kemény munkára foghassák. 1935-ben Dr. Romic kezdte el ezeket a kutyákat tenyészteni hazájában, majd évtizedekkel később 1968-ban hivatalosan is elismerte a horvát juhászkutya fajtaszabványát a Jugoszláv Kennel Klub. Az eredetileg terelő, és őrző munkára tenyésztett állatokból mára leginkább családi, vagy sport kutyák váltak.

Származási hely

Ápolás

Bundáját nem kell mosni, csak alkalmanként kifésülni a szőrzetét, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat. Karmait vágjuk rövidre.

Magasság
40-50 cm
Súly
13-20 kg
Fajta neve más nyelveken
Croatian Sheepdog - Kroatischer Schäferhund - Hrvatski ovčar

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak