Ugrás a tartalomra

Mit és mennyit egyen a kutya?

mit és mennyit egyen a kutya

Mit, és mennyit ehet egy kutya?  
 

Az attól függ, hogy egy kölyökről, vagy egy felnőtt kutyáról van szó, egy családi kutyáról, vagy egy sport kutyáról, meg attól, hogy mi mivel vagyunk hajlandóak őt etetni.

Manapság divatos a nyers etetés, de sokan a házi főtt kosztra esküsznek, vannak, akik a száraz tápra és, vagy azzal együtt a nedves kutyakonzervekre, de kinek van igaza?

Ami általában elmondható, hogy:

Kölyök kutya felnőttkori aktuális testsúlyának a 10%-át fogyasztja el napi szinten. De 3-4 hétig csak szopnak, és 6 hetesen ehetnek először tápot.  4-5 hónapos korig 3-4x, ezután napi kétszer kapjanak enni.

Felnőtt kutya (12/18 hó): 10 kg felett a testsúlya 2-4%-át kell, hogy kapja/nap, kisebb testű kutyák emésztése gyorsabb, ezért valamivel többet, nagyobb testtömegűek pedig valamivel kevesebb, mint testsúlyuk 2%-át eszik meg napi szinten. Napi egyszer, maximum két etetésre osztva.  
 

kutyaeledel

 

Kölyök kutyák naponta többször is ehetnek, de a felnőttek számára fontos, hogy beállítsunk egy, vagy esetleg napi kétszeri rendszeresen ugyanabban az időpontban, vagy időpontokban történő etetést. Ez az etetés mindenképp a sétáltatás, testmozgás és gyakorlás után történjék, hogy kedvencünknél elkerüljük a bélcsavarodás lehetőségét.

 

száraz táp

  
 

Amennyiben kölyök kutyánkat száraz, vagy nedves táppal etetjük, azt figyeljük meg az összetevő listán, hogy mennyi a fehérje benne, mivel a túl sok fehérje adása a kölyöknek hirtelen nagy növekedést jelenthet, ami árthat testfelépítésének.  Az átlag fehérje érték: 20-30%.

Felnőtt kutyák tápos etetésénél jobb, ha kiegészítjük táplálékát egészséges rágókákkal, amik eltávolítják fogairól a lepedéket, mivel a tápok erre nem alkalmasak.

Sportkutyáknak kifejezetten ajánlott a tápos etetés a magas fehérje tartalom miatt.

Amennyiben bevált kutyánk számára egy fajta etetési mód, vagy táp, akkor nem érdemes váltani, mert igazából a kutyáknak nincs szükségük a változatos étrendre, csak az abból származó tápanyagokra.

 

házi koszt

  
 

Házi koszton nem az ételmaradékkal történő etetést értjük, hanem a jó minőségű FŐTT húsokból, rizsből, tésztából, tojásból, és zöldségekből álló eleség keveréket. Erre az etetésfajtára rákeresve remek recepteket találunk már az interneten is, melyek tartalmazzák kutyánk számára a megfelelő tápanyagokat.

Előnye hogy tudjuk, mi kerül bele kedvencünk ételébe, és előre is elkészíthetjük pár napra és hűtőben tárolhatjuk az adagokat, de itt figyelembe kell venni a különböző tápanyagok arányát, hogy ne legyen túl egyoldalú az etetés.

 

nyers etetés

  
 

Nyers etetésnél is oda kell figyelni a tápanyagok helyes arányára.

Java részt ugyan valóban jó minőségű nyers húst adunk kedvencünknek, csontos húst, belsőséget, de azt ki kell egészíteni valamennyi zöldséggel, gyümölccsel és étrend kiegészítővel, azért hogy teljes értékű étrendet biztosítsunk kutyánknak.

Hal adható a kutyának, de csak heti 2x. A halolaj akár napi szinten is, de 2 hónap után tartsunk egy kis szünetet egy újabb halolaj kúra előtt.

Étrendjét kiegészíthetjük zöld pacallal is, ami tulajdonképpen a marha (vagy egyéb kérődző állat) gyomrának egy része, mely tele van előemésztett növényi rostokkal, rengeteg hasznos baktériummal és emésztőenzimmel.

Ízületekre nagyon jó hatással van a zöldkagylópor és a kocsonya, amelyben található kollagén erősíti azt.

Bűzmirigy problémákra kifejezetten jó hatással lehet a nyers etetési forma.

 

Azzal is érdemes számolnunk, hogy, ha étrendet változtatunk, akkor kedvencünknél felléphet átmenetileg hasmenés, és idő lesz, mire gyomra átáll egy másik fajta táplálkozásra. Ezért, ha változtatni szeretnénk, akkor azt jobb fokozatosan tenni.

A másik tudnivaló, amit tartsunk szem előtt, hogy a nyers eleség és a tápok lebomlási ideje más és más, vagyis, ha ezzel is és azzal is etetjük kutyánkat, hagyjunk a kettő között időt az emésztésre. Ilyen esetben ajánlott reggel a nyers és este a táp adása, mivel a nyers eleség lebontása hosszabb ideig tart.

 

ártalmas ételek kutyáknak

  
 

Végezetül néhány tiltólistás étel, amit egyáltalán NE adjunk kutyánknak, mert árthatunk is vele: fűszerek, xilitet tartalmazó ételt, csokit, mazsolát, krumplit nagy mennyiségben, hagymát, hüvelyeseket, nyers vaddisznó és sertéshúst, banánt nagy mennyiségben és néhány gyümölcs fajtát, csonthéjasokat, tejet, mert az lassan mérgezi a kutyát.

Milyen zöldségeket és gyümölcsöket ehet a kutya?

http://ebmester.hu/kutyak-etetese/milyen-gyumolcsoket-es-zoldsegeket-ehet-kutya

 

Hűsítő jutalomfalatok kutyáknak:

http://ebmester.hu/kutyak-etetese/husito-gyumolcsos-jutalomfalatok-kutyaknak

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Program értesítő email feliratkozás

Feliratkozások kezelése
Válaszd ki, melyiket szeretnéd megkapni (1 levél / hó)
Ne maradj le semmiről! Add meg email címed és értesítünk a friss cikkekről, akciókról.
The subscriber's email address.