Magyar rövidszőrű vizsla

Hungarian Short - Haired Pointing Dog

Eredete

Régi magyar fajta,már a XV. század körül ismerték. Az elmúlt idők folyamán számos más kutyával is keresztezték. Elsősorban angol sárga vizslákkal de többek között német pointerek és különféle kopók is részt vettek a fajta kialakításában. 1920-ban kezdődött meg a fajta törzskönyvezése és 1928-ban készült el a standardja A hivatalos FCI bejegyzésére a magyar vizsla fajtának 1935-ben került sor. A második világháború után egy gödöllői tenyésztelepen indult újra a tenyésztése.

Leírás

A rövidszőrű magyar vizsla rendkívül elegáns megjelenésű, de ugyanakkor izmos kutya benyomását kelti. Kitűnő felépítése harmonikus mozgással párosul. A vizslák között a legsokoldalúbbnak tartják. Egyszerre vadász, családi kedvenc és gyermekeink pajtása.Intelligenciája és alkalmazkodóképessége bármelyik feladatra alkalmassá teszi őt. Érzékeny, jóindulatú kutya a durva bánásmódot nehezen tolerálja. Bármit szívesen megtesz hogy a gazdája kedvében járhasson. Kifejezetten könnyen tanítható fajta. Embercentrikussága miatt házőrzésre nem igazán ajánlható. Feje feszes, kissé boltozatos koponyával. Az orrnyerge egyenes. Közepes nagyságú fülei alacsonyan tűzöttek, a pofa közelében lelógnak. Szemei eleven, értelmes tekintetűek . Harapásnál a fogak ollószerűen záródnak. Mérsékelten hosszú nyaka ívelt, lebernyeg nélkül. Törzse hosszabb mint a marmagassága a lágyéknál kissé lekerekített. Alacsonyan tűzött farkát ahol ez megengedett háromnegyedére csonkolják. A bordái szépen íveltek,mellkasa a könyökéig ér. Mancsai ovális alakúak jól záródó lábujjakkal.A magyar vizsla kedveli a víz közelségét és kiváló apportírozó.

Fajtacsoport besorolás

VII. Vizslák

Alkalmazás

Vadászkutya, de kiválóan teljesít nyomkereső és apportírozási munkában is.

Marmagasság

Kanok 56-61 cm, szukák 52-57 cm

Súly

19-24 kg

Szín

Vörösesbarna, mély sötét zsemle sárga, de mindig egyszínű. Kis kiterjedésű fehér foltok a mellkason és a lábvégeken megengedettek.

Szőrzet

Sima, rövid

Ápolás

A magyar vizsla rövid szőrzete miatt kevés ápolásra szorul. Vedlési időszakban kopókesztyűvel könnyen távolíthatóak el az elhalt szőrszálak. Karmainak megfelelő hosszára mindig ügyeljünk.

Küldj Nekem Email-t!