English Pointer

Eredete

A pointer más nevén angol vizsla eredetileg apró vadakat kutatott fel. Manapság már az összes vadászmunkát el kell végezniük. Angliában közel 200 éve tenyésztik őket olyan formában ahogyan ma is ismerjük. Tenyésztése során erősen szelektáltak a felhasználhatóságra. Feltehetően őse a spanyol pointer. Először 1859-ben láthatták kiállításon. Szinte az összes létező vizslafajtának az ősei közt megtalálhatjuk a pointert.

Leírás

A Pointer egy arányos, erős mégis kecses felépítésű kutya. Stopja határozott, Orra általában sötét de a világosabb színű egyedeknél megengedett a világosabb színű orrtükör is. Szemei barnák vagy mogyorószínűek a szőrzet színétől függően. Harapása ollós. Fülei magasan tűzöttek és lelógóak közepes méretűek. Nyaka hosszú és enyhén ívelt lebernyegektől mentes. Hátvonala enyhén lejt a far felé. Lábai egyenesek és párhuzamosak, mancsai oválisak és zártak. Fark hosszú és elkeskenyedő.
A pointer mozgásigénye meglehetősen nagy. Remek kiállítási és sportkutya. Meglehetősen egészséges fajta de télen fűtött helyen ajánlott tartani rövid szőrzete miatt. A pointer igen engedelmes és értelmes, gyors, kitartó és bátor kutya. Aktív életet élő gazdáknak javallott fajta. Előszeretettel használják fürj vadászatra is.

Származási hely

Nagy-Britannia

Fajtacsoport besorolás

VII.

Alkalmazás

Vadászkutya, családi kedvenc

Marmagasság

61-69 cm

Súly

28-35 kg

Szín

Sárga-fehér, barna-fehér, fekete-fehér. Ritka, de lehet 2 vagy 3 színű is a pointer.

Szőrzet

Sima és rövid

Ápolás

A pointer szőre nem igényel túlságosan gyakori ápolást. Gumikefével távolítsuk el az elhalt szőrszálak.