Airedale Terrier

Eredete

Az airedale terriert angliában a Yorkshire grófságban, az Aire nevű folyó völgyében tenyésztették ki. Az itt élő bányászoknak, farmereknek szükségük volt egy olyan sokoldalú vadászkutyára aki a fácán mellett elkapta a patkányt is, de akár megfelelő volt marhaterelésre is.
Tenyésztése során  felhasználták az otterhoundot (vidravadász)  is. A később working vagy watersideterrier néven lett ismert. Elsőként 1878-ban dr. Gordon Stadles nevezte Airedale terriernek. Az angol kennel klub 1886-ban kezdte ezen a néven törzskönyvezni a fajtát.

Leírás

Az airedale terrier kiegyensúlyozott, temperamentumos kutya. Erőteljes, elegáns megjelenésű. Közepes méretű fülei előrebicsaklanak.
Szemei kicsik és sötétbarnák. Hosszú nyaka izmos, egyenes háta feszes. Ágyéka rövid. Lábai párhuzamosak, jól fejlettek. A szőrzete sűrű és durva tapintású. Intelligenciájából adódóan oktatása általában nem problémás, könnyen kiképezhető, de azt érdemes már kölyök korban elkezdeni, amikor még befogadóbb a kutyus a tanításra. Fogazata ollószerűen záródik.

Származási hely

Anglia

Fajtacsoport besorolás

III.Terrierek

Alkalmazás

Őrző-védő kutya

Marmagasság

Kanok 58-61 cm
Szukák 56-59 cm

Súly

22-23 kg

Szín

A háta és a nyakának felső része és a farka fekete. A test többi része cserbarna.

Szőrzet

Közepesen hosszú, erős.

Ápolás

Szőrzetét trimmelik.