Uszkár

Barboncino- Poodle

Eredete

Az uszkárral kapcsolatosan sokat osztják azt a feltevést miszerint az uszkár pásztor és vadászkutyák keresztezéséből jött létre. Ez helytálló lehet mivel az uszkár szerteágazó képességekkel rendelkezik. Nagyon régi fajta de az igazi tenyésztése több mint 100 évvel ezelőtt kezdődött németországban. 1883-ban alakult meg a müncheni uszkár klub. A legelső standardet 1904-ben adták ki. Franciaországban 1923-ban jött létre az első uszkár klub. A németek és franciák sokat vitatkoztak, hogy melyik ország legyen a fajtaadó ország, végül 1936-ban francia fajtaként ismerték el az uszkárt.

Leírás

Az uszkár stopja mérsékelten fejlett, szemei mandula vágásúak és sötétek. Harapása ollós. A fülei hosszúak a pofához simulóak. Nyaka enyhén ívelt és száraz. Háta rövid, ágyéka feszes, fara kerekded, alsó vonala kissé felhúzott, mellkasa a könyökéig ér. Farka magasan tűzött és hordott, felére kurtított. Végtagjai párhuzamosak és egyenesek, mancsai kicsik és szorosan zártak, ovális alakúak.
Az uszkár rendkívül tanulékony és okos. Nagyon jól kezelhető. Ideális családi kutya, nagyon hűséges. Sokféle kutyás sportra alkalmas.

Származási hely

Franciaország

Fajtacsoport besorolás

IX.

Alkalmazás

Családi, kiállítási kutya

Marmagasság

toy: 28 cm
törpe: 28-35 cm
közép: 35-45 cm
óriás: 45-62 cm

Súly

toy:  3 kg
törpe:  3-7 kg
közép: 7-15 kg
óriás: 15-35 kg

Szín

Fekete,barna, fehér, apricot vagy ezüstszürke.

Szőrzet

Göndör vagy zsinóros

Ápolás

Az uszkár szőrzete nagyon gyakori otthoni ápolást igényel, időnként kutyakozmetikussal meg kell nyíratni.

Küldj Nekem Email-t!