Közepes Portugál Kopó - Portuguese Podengo - Portuguese Warren Hound

Eredete

A portugál kopók származása kérdéses, de a kutyafajta elterjedése észak- portugáliából indult el, ahol nyúlvadászatra használták. A fajta nagyobb méretének különböző munkaköre van: szarvasra és vaddisznóra, a közepes méretű nyúlra vadászik, és már kis méretben is elterjedt családi kutya. Elég későn, először 1990-ben kerültek Amerikába ezek a kutyafajták. Az AKC, és FCI szerint is ritka kutya fajtának minősülnek a portugál kopók.

Leírás

A portugál kopók élénkek, mozgékonyak, játékosak, éberek, nagyon intelligensek, de nem mindig könnyű kiképezni őket, függetlenek, mégis szeretik a családot, és néha gyanakvók az idegenekkel szemben. Kétféle szőrzetűek lehetnek: sima, vagy drótszőrű. A fajta rajongói „primitívnek” minősítik, ami azt jelenti, hogy egy rusztikus, sallangoktól mentes vadászkutya, amelyet az Ibériai-félszigetre érkezése óta a különböző divatirányzatok nem érintettek. Megkülönböztető jellemzőik között vannak a nagy, felálló, háromszög alakú fülek; piramis alakú fej, amely az orr felé keskenyedik; és édesen kifejező, mandula alakú szemek. A portugál kopók általában vicces kutyák, akik szeretnek játszani. Könnyedén szórakoztatják el magukat játékokkal, üldözik egymást, és őrzik a házat és az udvart. Nagyon intelligensek és gyorsan megtanulnak új dolgokat. Mivel ők őrkutyák, ezért nem olyan könnyű estek és nem játékosak az idegenekkel, ráadásul a kisebb állatokat, például a kutyákat és macskákat, zsákmánynak tekinthetik. Első találkozásnál meglehetősen visszafogottak, és szívesebben köszöntik az idegeneket saját feltételeikkel. Nagyon toleránsak és engedelmesek, alig várják, hogy örömet szerezzenek családtagjaiknak, és eleget tesznek a legtöbb kérésnek, amelyet velük kapcsolatban tesznek.

A portugál kopók nagyszerű őrzők és társak. Nagyon játékosak és gyorsan tanulnak, de nem mindig könnyű edzeni őket. Sokoldalú vadászként és társként tartják számon őket, akik minden érzékszervüket, valamint mozgékonyságukat, gyorsaságukat és állóképességüket egyenként vagy csapatba verődve használják. A közepes méret intenzívebb és energikusabb, mint a nagyobb, aki inkább élvezi a pihenést a fekhelyén.
Ez a kutya egyszerre fogja meglepni és kiborítani a felkészületlen tulajdonosát. Szilárd edzést igényelnek, különben megtalálják saját kalandjaikat, de az ételekkel és a szórakozással könnyen lehet őket motiválni. Ahhoz, hogy élvezhesse életét portugál kopójával, sok mozgási lehetőséget biztosítson számára, mielőbb vigye el kutyatréning órákra, és a lehető legtöbb korai szocializációt biztosítsa számára.

Származási hely

Portugália

Fajtacsoport besorolás

V. Spitzek és ősi típusú kutyák

Alkalmazás

Vadászat, őrzés

Marmagasság

40-55 cm

Súly

16-20 kg

Szín

Fehér, sárga.

Szőrzet

Drót és hosszú, vagy sima és rövid szőrű változat is lehet.

Ápolás

Szőrzetét rendszeresen kefélni kell, ha drótszőrű kutyánk van, ha sima szőrű, az nem igényel különösebb ápolást. Fogait, füleit érdemes ellenőrizni, és tisztítani ha szükséges.

Képzésre, vagy programra jelentkezés a regisztrációs űrlap kitöltésével

15 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.
Általános szerződési feltételek elfogadása

Kattintson Ide az ÁSZF megtekintéséhez!
Új lapon nyílik meg, az űrlap kitöltés megmarad (*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező).