Amerikai cocker spániel - Cocker spaniel - Amerikanisher cocker spaniel

Eredete

A spánielek ősei feltehetőleg spanyolországból származnak, amiből az elnevezésük is eredhet. Elődeit már az ókorban is használták madárvadászatokon, de csak a 19. században kategozilálták őket úgy, mint a Cocker, a Springer, és Toy spánielek. A cocker spánielek két változatra oszlottak az amerikai, és az angol, mely utóbbi magasabb és hosszabb orrú unokatestvérénél. 1946-tól külön fajtaként regisztrálták az AKC-ben is a cocker, és az angol cocker spánieleket.

Leírás


Egy Brucie nevű fekete cocker spániel segítette a fajta népszerűsítését azzal, hogy kétszer megnyerte a Westminster's Best in Show-t, 1940-ben és '41 -ben, de amerikai fénykora az 1950-es években kezdődött el. A cocker spániel volt az AKC legnépszerűbb fajtája abban az évtizedben. Ez volt a Disney „Szuzi és Tekergő” és Richard Nixon Checkers nevű cocker spánielének az ideje, akik beírták magukat az amerikai történelembe.
A vidám és mulatságos cocker spániel nagy, álmodozó szemeivel és mókás személyiségével a világ egyik legkedveltebb fajtája lett. Vadászkutyának tenyésztették ki őket, de a cocker spánielek társállatként is nagyon népszerűek lettek.

Azok a nagy, sötét szemek, a kedves arckifejezés, azok a hosszú, dús fülek, amelyek rabul ejtik az ember szívét - nem csoda, hogy éveken keresztül a legnépszerűbb fajta volt amerika szerte. A cocker spániel egy kis méretű sportos eb. Különböző színű és mintájú bundával kapható, így mindenki találhat kedvére valót közülük. Ezek az arányosan erős és masszív kutyák, gyorsak, és sima, könnyed járással mozognak.

A cocker spánielek lelkes játszótársak a gyerekek számára, és könnyen képezhető társállatok sportos gazdiknak. Elég masszívak ahhoz, hogy különböző sportokat űzzenek, de elég kompakt méretűek ahhoz, hogy könnyen hordozhatóak legyenek. Lehet, hogy extra időt kell szánni a szőrzetének az ápolására, de ennek köszönhetően ő lesz a háztömb legszebb kutyája. Ezek az energikus sportkutyák szeretik a játékidőt és a gyors tempójú sétákat.

Származási hely

Amerikai egyesült államok

Fajtacsoport besorolás

VIII. Retriverek, hajókutyák, vízi vadász kutyák

Alkalmazás

Vadászat, agility

Marmagasság

34-39 cm

Súly

7-17 kg

Szín

Fekete, vörös, barna és fehér keveréke, vagy krém színű.

Szőrzet

Közepesen hosszú, de fején rövid és selymes.

Ápolás

Szőrzetét rendszeresen kefélni kell, az évi vedlési szezonban többször is. Karmait rendszeresen vágni kell.
amerikai cocker spániel