Sarplaninai juhászkutya

Sarplanianac

Eredete

A sarplaninac albán határhoz közeli területről származik Sarplaninából. Eredetileg egy meglehetősen kemény pásztorkutya mely a nyájakat védte a farkasoktól, medvéktől és hiúzoktól. A falvakban pedig a területét őrizte. Jugoszláviában rendvédelmi célokra is tenyésztik. 1970-ig ezen fajta példányai nem léphették át az országhatárt. Hazájában a háború alatt a kihalás veszélye fenyegette mert sok kutyát lelőttek vagy nem tudták őket gazdáik táplálni.

Leírás

A sarplaninac nagy és erőteljes kutya. Feje hossza arányos a test nagyságával, stopja nem túl kifejezett. Orrtükre fekete. Harapása ollós, fogazata komplett. Fülei lelógóak és v alakúak. Nyaka közepesen hosszú és enyhén ívelt. Felső vonala egyenes vagy enyhén lejtős. Mellkasa mély a könyökei alá ér. Hasa enyhén felhúzott. Lábai vaskosak, mancsai jól zártak melyen a körmök sötéten pigmentáltak. Farka hosszú, minimum a csánkjáig ér.
A sarplaninac emlékezőképessége kiváló, ellenségeit sosem felejti el. Kissé makacs természetű, reakciói néha eléggé kiszámíthatatlanok. Nagyon következetes nevelést igényel már kicsi kölyök korától kezdve. Lakásban és kertben egyaránt tartható de saját területén másik kutyát nem tűr meg.

Származási hely

Jugoszlávia(mai Macedónia területe)

Fajtacsoport besorolás

II.

Alkalmazás

 Juhászkutya, őrző-védő

Marmagasság

54-62 cm

Súly

30-45 kg

Szín

Egyszínű. Minden árnyalat megengedett a fehértől a feketéig.

Szőrzet

Hosszú és sűrű

Ápolás

Néha keféljük át szőrzetét és az elhalt szőrszálakat távolítsuk el.