Leonbergi

Leonberger

Eredete

A leonbergit mint fajtát Leonberg város tanácsosa, Heirich Essig tenyésztette ki, szentül hitte, hogy városának neve a Leo (latinul oroszlán) szóból ered. Évente közel háromszáz kutyát tenyésztett, hogy elérje célját és az oroszlánhoz hasonló típusú kutyákat tudjon kialakítani. A leonbergit bernáthegyiből, pireneusiból és újfunlandiból tenyésztette ki mely később a nemesek kutyája lett. A második világháború megtizedelte a lenbergiek állományát de a háború után tenyésztésük újra fellendült.

Leírás

A leonbergi egy nagy méretű masszív kutya mégis elegáns. Feje ráncoktól mentes, stopja mérsékelt, szemei barnák és oválisak, orrtükre fekete. Fülei magasan tűzöttek és lelógóak. Harapása ollós . Nyaka enyhén ívelt és lebernyegektől mentes melyen tipikus sörényszerű szőrzetet visel. Háta egyenes és széles, alsó vonala mérsékelten felhúzott, mellkasa mély. Lábai egyenesek és párhuzamosak. Farka a csánkja alá ér, nyugalmi állapotban leengedett, mozgás közben kissé felgörbítve tartja, szőrrel dúsan fedett. A leonbergi nyugodt és barátságos a gyerekeket szereti. Nem lehet gyáva vagy agresszív. Ideális családi kutya és a kutyás sportokban is megállja helyét.

Származási hely

Németország

Fajtacsoport besorolás

II.

Alkalmazás

Házőrző, családi és kísérőkutya

Marmagasság

65-80 cm

Súly

60-90 kg

Szín

A sárgától a vörösön át a krémszínig minden szín lehetséges de csak kizárólag fekete maszkkal
Szőrzet
Sima és hosszú, az enyhén hullámos szőrzet megengedett. A nyaka körül, farkán és a lábain szőrzete hosszabb mint a teste többi részén.

Ápolás

Gyakorta keféljük át szőrét és távolítsuk el az elhalt szőrszálakat.
 

Küldj Nekem Email-t!