Dobermann

Dobermann

Eredete

A Dobermannt a múlt század vége felé tenyésztették ki a Rottweiler a Német juhászkutya, Pincser, Angol agár a Dog és a Beauce-i juhászkutya keresztezéséből.

Leírás

A Dobermann éber, mozgékony  és okos kutya. A gazdájához és a családjához nagyon hűséges, a házat nagy buzgalommal védelmezi. Viselkedésében elszánt és bátor, s erő tekintetében is igen szívós. Néha egy kicsit sokat ugat. Egyes példányai egy személyes kutyává válnak.
A dobermann elegáns megjelenésű kutya karcsú és erős. Háta rövid, merev és izmos, a marja szépen kirajzolódó. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkát általában 4-6 centiméteresre kurtítják. Arányos mellkasa a könyökökig ér le, a mellkas elülső része kissé előreugrik. Hasa enyhén felhúzott. Egyenes lábaiban tökéletesen kerek csontok futnak. Mancsai rövidek, ujjai ívesek és szorosan zártak. A feszes, izmos nyak lefelé szélesedik.
A feje hosszúkás és feszes, eléggé lapos koponyával és enyhe stoppal. A fülek közepesen nagyok, a fej mellett lógnak. A közepes nagyságú szemek ovális alakúak. A dobermann harapása ollós!

Származási hely

Németország

Fajtacsoport bersorolás

II.: Pincserek, schnauzerek, molosszusok, masztiffok és svájci pásztorkutyák. Munkavizsgára kötelezett!

Alkalmazás

A Dobermann ideális azoknak akik kutyás sportágakban szeretnének versenyezni

Marmagasság

63-72 cm

Súly

32-42 kg

Szín

Az FCI tagországaiban ezt a kutyát csak fekete (fekete és cserbarna), illetve barna (barna és cserbarna) színben tenyésztik. A cserbarna rajzolatnak sötét rézvörös jellegűnek kell lennie. Más országokban kék és cserbarna, fakó és cserbarna, illetve a fent említett színeknél halványabb árnyalatú egyedek is előfordulnak.

Szőrzet

Sima, rövid

Ápolás

A Dobermann szőre nem igényel gyakori ápolást.

Küldj Nekem Email-t!