Argentin dog

Dogo Argentino

Eredete

Az argentin dog viszonylag fiatal fajta. Tenyésztése 1920 körül kezdődött meg Argentinában, tíz különböző fajtából alakították ki.
Többek között részt vett kialakulásában a bullterrier a bordeauxi-dog, pointer, és az Ír farkaskutya is. Az argentin dog tulajdonságait addig finomították amíg  így kitenyésztett kutya teste erős lett, stabil idegrendszerrel és kivalló temperamentummal párosulva. Az új fajta a vaddisznó, a puma és a jaguár legismertebb vadászkutyájává vált. A tenyésztés célja egy olyan kutya létrehozása volt ami remekül megállja a helyét Dél-Amerika, hegyes nehezen járható területein is.

Leírás

Az argentin dog temperamentumos, heves vérmérsékletű kutya. Domináns viselkedésű, szívós és bátor. A gazdája iránt érzett szeretetét gyakran kifejezésre juttatja. Kitűnő házőrző, de ugatni ritkán szokott. Idegenekkel általában bizalmatlan, de a családhoz közelállókat lelkesen fogadja. A kanok különösen hajlamosak a domináns viselkedésre ezért rendkívül fontos a megfelelő szocializáció.
Az argentin dog erőteljes, izmos felépítésű kutya, különösen a marján és a lágyékán feltűnő izomzata. Farka nem ér a csánkja alá, magasan hordja és nem görbíti vissza azt. Végtagjai egyenesek. A szorosan záródó ujjak a mellső lábakon rövidebbek mint a hátsó lábakon. Elegáns ívű erős nyaka lebernyeges. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságú. Az ajkai enyhén lelógok. Fülei magasan tűzöttek, kurtítottak . A szemei távol ülőek, komolyságot tükröznek. Fogazata ollószerűen záródik.

Származási hely

Argentina

Fajtacsoport besorolás

II. Pinscherek, schnauzerek, molosszerek - svájci hegyi és pásztorkutyák

Alkalmazás

A vaddisznó és a puma legismertebb vadászkutyája. Az argentin dogot hazájában még ma is az eredeti feladatára alkalmazzák.
Elterjedt mint családi kedvenc és házőrző, valamint kísérőkutya is.

Marmagasság

Kanok: 62-68 cm
Szukák: 60-65 cm

Súly

Kanok: 40-50 kg
Szukák: 40-45 kg

Szín

Színe mindig fehér, apró pigmentfoltok a testen nem számítanak hibának. A szemek és a fülek között kis kiterjedésű fekete folt megengedett.
De, máshol súlyos hiba. Az orrtükör és az ajkak jól pigmentáltak. A szemek sötét színűek.

Szőrzet

Szőrzete mindig rövid, enyhén durva tapintású.

Ápolás

Ápolást csak a vedlési időszakban igényel. Karmait mindig tartsuk röviden.

Küldj Nekem Email-t!