American bulldog

Eredete

Az amerikai bulldog  őse valószínűleg a vaddisznó és medvevadászatokra használt masztiff jellegű kutyákból alakulhatott ki.
Az 1700-as években az Amerikába irányuló nagyszámú kivándorlás következtében szükség lett egy kemény kitartó kutyára mert a meghódított Újvilág a kezdetben igen barátságtalan hely volt. Marhákra és rabszolgákra vigyázott, portákat védett, viadalokon küzdött.
Az amerikai polgárháború során létszáma jelentősen meggyérült, szinte a kihalás szélén állt.  A fajta néhány elkötelezett híve ekkor kezdte meg  a még fellelhető bulldogok segítségével feltámasztani, újraindítani a fajta tenyésztését. A 80- as években lett ismét népszerűbb, ekkor már a hivatalos amerikai bulldog néven.

Leírás

Az amerikai bulldog két típusa különböztethető meg a "standard" és a "bully". A standard típus könnyedebb, atletikusabb felépítésű míg a bully típus zömökebb, szélesebb és tömegesebb megjelenésű. Az amerikai bulldog nyitott a világra, kedveli az embereket. Erős felépítésű, némileg a boxerhez hasonlító kutya. Feje kerek, szemei sötétbarnák. Füle közepes méretű, lelógó A mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Lábai izmosak, egyenesek.

Származási hely

Egyesült Államok

Fajtacsoport besorolás

Hivatalosan az FCI- által még el nem ismert fajta.

Alkalmazás

Elsősorban őrző-védő kutya, de sokan tartják kedvtelésből hobbykutyaként.

Marmagasság

Kanok: 58-71 cm
Szukák: 51-66 cm

Súly

Kanok: 41-68 kg
Szukák: 32-59 kg
Szín
Leggyakrabban fehér,de elfogadott a vörös, csíkos és a foltos szín is.

Szőrzet

Sima, rövid.

Ápolás

Rövid szőre nem igényel különösebb ápolást a vedlési időszakon kívül. Karmait mindig tartsuk röviden