Shetlandi juhászkutya

Sheltie

Eredete

A shetlandi pásztorkutya más nevén sheltie meglehetősen régi pásztorkutya. Skócia északi részéről a shetland szigetekről származik és a mai formáját a skót juhászkutyával való keresztezésnek köszönheti. Régebben terelőkutyának tenyésztették, manapság inkább házi kedvenc. Az 1800-as évek végén a  brit-flotta emberei vásároltak néhány példány a shetland szigeteken, ezek a kutyák nagyon hamar népszerűek lettek angliában. 1914-ben megalakult az english shetland club és még ebben az évben önálló fajtaként elismerték a sheltie-t angliában.

Leírás

A sheltie fejének finomnak kell lennie, koponyája és a pofája azonos hosszúságú. Harapása ollós, szemei közepes méretűek, mandula vágásúak és sötét színűek. Fülei kicsik és háromszög alakúak. Orrtükre fekete. Nyaka hosszú és szépen ívelt. Mellkasa mély a könyökéig ér. Háta egyenes finom görbülettel a lágyékrésznél. Farka alacsonyan tűzött és legalább a csánkjáig ér és a vége enyhén felfelé hajlik.
A sheltie remek jelzőkutya. Mindenkivel nagyon barátságos a gyerekeket szereti. Intelligens és engedelmes, könnyen képezhető. Ragaszkodó és hűséges de a durvaságra érzékeny. Nagyon szelíd természetű. Kutyás sportokra különösen alkalmas. Mozgásigénye meglehetősen nagy.

Származási hely

Nagy-Britannia

Fajtacsoport besorolás

I.

Alkalmazás

Juhászkutya, családi kutya

Marmagasság

33-38 cm

Súly

8-9 kg

Szín

Tricolor, blue-merle, gold-sable, bie-blue, bie-black

Szőrzet

Hosszú és kétrétegű. mely a nyaka körül hosszabb

Ápolás

A sheltie szőre rendszeres ápolást igényel mert aljszőrzetének köszönhetően szőre hamar összegubancolódik.
 

Küldj Nekem Email-t!