Ugrás a tartalomra
Kép
mudi kutyaoktatás

Élénk, eleven rendkívül értelmes kutya. Éber figyelmes. Szívesen tanul. Gazdájához rendkívül ragaszkodó, árnyékként követi őt mindenhova. Más kutyákkal jól kijön egyéb háziállatokkal való kapcsolata is általában probléma mentes. A család barátait is elfogadja, őket melegen üdvözli. Nagyon jó házőrző de, kissé jobban ugatósabb mint más fajták. Szolgálatkész, igénytelen és nagy munkabírású kutya. Mozgásigénye meglehetősen nagy. A terelőversenyeken még napjainkban is megcsillogtatja tudását. Jól használható hajtókutyaként vaddisznós vadászatokon. Kiképzése általában nem okoz gondot bár akaratossága miatt kicsit több türelemre és kitartásra van szükség. Tenyésztésénél érdekesség hogy a cifra-cifra párosítás nem ajánlott mert a megszülető kölykök nagy számban betegségektől terhelten jönnek a világra. Közepes nagyságú kutya rövid egyenes háttal. Lágyéka kissé széles,enyhén lejt. Végtagjai egyenesek, mancsai kör alakúak zárt ujjakkal. Feje hosszú, enyhén kidomborodó koponyával. Stopja mérsékelten hangsúlyozott. Fülei hegyesek, felállók, magasan tűzöttek. Szemei ovális alakúak és ferde metszésűek. Szemei sötétbarnák. Fogazata ollószerűen záródik.

Eredete

A mudi spicc jellegű kutyákból alakult ki. Leírását 1815-ben Pethe Ferenc tette közé a Természet Históriájában. Majd később említi munkáiban Méhely Lajos és Hermann Ottó is. A mudi szervezett tenyésztése indult be legkésőbb a magyar fajták között. A fajta korai céltudatos tenyésztése Fényes Dezső múzeumigazgató nevéhez köthető. 1936-ban egy tenyészállatvásáron mutatta be először az általa tenyésztett kutyákat és benyújtotta a fajta első standardját is . A bizottság elfogadta a leírást és a "mudi" fajtanevet is. A második világháború végére a mudipopuláció jelentősen lecsökkent,majdnem kipusztult a fajta. A feltámasztása néhány B törzskönyves kutyával kezdődött újra. Az új standardot Balássy Zoltán alkotta meg 1963-ban amit az FCI is elfogadott. Törzskönyve ma is nyitott mert gyakran kerülnek elő eddig nem ismert típusos példányok. Ma már jövője biztosítottnak látszik köszönhetően néhány elkötelezett fanatikus mudirajongónak. A skandináv népeknél elsősorban finnországban jelentős számú populációja él és népszerű fajta.

Származási hely

Ápolás

A mudi szőrzete kevés törődést igényel,megfelelő állapotban tartható, ha néha átkefélik. A rendszeres fésülés nem tesz jót a szőrnek, mert elveszti a csigásságát ami fajtajellegzetessége a mudinak.

Magasság
38-47 cm között
Súly
8-13 kg

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak