Komondor

Eredete

A komondor őseinkkel együtt érkezett valószínűleg a kárpát-medencébe. Hajdanán több névvel is illeték, nevezték gubancos magyar juhászkutyának, pusztai komondornak. Már az 1815-ben megjelenő Természet Históriájában Pethe Ferenc egy rajzot közöl ahol összetéveszthetetlenül felismerhető. Az első jellemzés 1841- ben készül el, ekkor a komondor még ritka fajtának számított. 1899- ben a szegedi országos kutyakiállításon mindössze egyetlen példányt mutattak be ebből a fajtából. 1924-ben alakult meg tenyésztőszervezete elsőként a magyar fajták közül,majd 1935- ben elkészül az első standardleírás is Angi Csaba tollából. Az FCI 1960-ban fogadja el önálló fajtaként. A világháborúban hasonlóan nagy veszteségeket szenvedett el mint a hazai kuvasz állomány. Később megváltozott a tenyésztés iránya és egyre fontosabbá vált az ősi értékek megőrzése mellet az esztétikai megjelenés is.

Leírás

A komondor legfeltűnőbb sajátossága az egyedülálló szőrköntöse,amihez hasonlatos csak a pulinak van. Impozáns mérete mellett szőrzete teszi igazán látványossá a komondor megjelenését. Ez a hatalmas szőrtakaró védte meg az időjárástól és a támadó farkasoktól is a csorda védelme közben. Kis igényű fajta, ha biztosítva van számára a megfelelő nagyságú tér a mozgásához és élvezheti gazdája szeretetét tökéletesen érzi magát. Az udvar a gazdaság védelme a vérében van,erre tanítani sem kell. A portát nappal heverészve őrzi, de éjszaka állandó mozgásban van,őrjáratozik. Kimondottan embercentrikus szeretetét kifejezésre adja nem csak a gazdájának és családjának hanem a közeli barátoknak is. Nem tolakodó, disztingvált de elvárja hogy tiszteljék egyéniségét, önállóságát. Kiképzése nehézkes mivel megszokta hogy önálló döntéseket hozzon. Teste téglalap alakú, törzsének hossza a marmagasság 104-110 százaléka. Farka alacsonyan tűzött, lelóg.Mellkasa hordószerű és mérsékelten mély. Végtagjai egyenesek és erős csontozatúak,nagy mancsai elég vaskosak. A feje széles, boltozatos koponyája hosszabb mint az arcorri rész. Stopja mérsékelt. Széles állkapcsai középhosszúak,erőteljesek. Fülei a koponya tetején tűzöttek és lelógnak. Fogai ollószerűen záródnak.

Származási hely

Magyarország

Fajtacsoport besorolás

I. Őrző és terelőkutyák

Alkalmazás

Nagy területek, gazdaságok ideális örzője.

Marmagasság

Kanok 70 cm, szukák 65 cm

Súly

40-60 kg

Szín

A komondor szőre csontfehér, fekete komondor nincsen. Orra, ajkai és szemei széle fekete. A bőre palaszürke. Karmai sötétszürkék. A halványabb pigmentáció nem kívánatos.

Szőrzet

A szőrzet hosszú durva fedőszőrből és finom nemezesedésre hajlamos aljszőrzetből áll. A szőrszálak a testtájakon más-más hosszúságban nőnek. A leghosszab a lágyék tetején míg a legrövidebb a fejen. A szőrzet teljes kifejlődése több évig is eltarthat.

Ápolás

A komondor szőrét soha nem kefélik mert az meggátolná a szőrzet nemezesedését. A nemezesedés némi kézi munkával elősegíthető.A jellegzetes szőrzet kialakulása után már csak alig igényel ápolást a komondor szőre. Időnként azonban szükségessé válhat egy jó nagy fürdetés, de ezt mindig nyáron végezzük mert a szőr teljes kiszáradása napokig is eltarthat.

Képzésre, vagy programra jelentkezés a regisztrációs űrlap kitöltésével

6 + 9 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.
Általános szerződési feltételek elfogadása

Kattintson Ide az ÁSZF megtekintéséhez!
Új lapon nyílik meg, az űrlap kitöltés megmarad (*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező).