Horvát juhászkutya

Croatian Sheepdog - Kroatischer Schäferhund - Hrvatski ovčar

Eredete

Évszázadokkal ezelőtt hozták ezt a fajtát a horvátok az országukba keletről, hogy kemény munkára foghassák. 1935-ben Dr. Romic kezdte el ezeket a kutyákat tenyészteni hazájában, majd évtizedekkel később 1968-ban hivatalosan is elismerte a horvát juhászkutya fajtaszabványát a Jugoszláv Kennel Klub. Az eredetileg terelő, és őrző munkára tenyésztett állatokból mára leginkább családi, vagy sport kutyák váltak.

Leírás

Ez a kutyafajta nagyon hasonlít a magyar mudira, de annál némivel magasabb a marja, és egyéb eltérések által megkülönböztethető, mint például koponyaformájuk által, mely a mudinak enyhén domborodó, és a horvát juhászkutyának lapított tetejű. A horvát juhászkutya egy német-juhászkutya jellegű, közepes termetű, sportos testalkatú kutyafajta, melyre jellemző ék alakú fejformája, és félig, vagy teljesen felálló közepes méretű, háromszög alakú füle, farka magason álló, és visszahajló. Rendkívül intelligens, jól tanítható, jó házőrző, és barátságos kutyafajta, ezért gyerekek mellé is ideális lehet, bár magas energiaszintje miatt csak aktív életet élő családoknak ajánlott a tartása, akik napi szinten tudnak vele sokat foglalkozni. Magabiztos, és domináns személyiségű kutyafajta, mely rengeteg figyelmet, és közös aktív életet igényel a gazdával. Családjához elfogultan ragaszkodik, és védi azt, viszont az idegenekkel szemben távolságtartó. Kereső munkákra is remekül tanítható, de eredetileg arra tenyésztették ki, hogy a juhokat terelje, és megvédje őket a ragadozók ellen.

Származási hely

Horvátország

Fajtacsoport besorolás

I. Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)

Alkalmazás

Terelés, őrzés, agility, frizbi

Marmagasság

40-50 cm

Súly

13-20 kg

Szín

Leginkább fekete, de előfordulhat fehér folttal is.

Szőrzet

Közepesen hosszú, két rétegű, hullámos, és göndör.

Ápolás

Bundáját nem kell mosni, csak alkalmanként kifésülni a szőrzetét, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat. Karmait vágjuk rövidre.

Képzésre jelentkezés regisztrációs űrlap

Milyen képzés érdekel?
Ivara
Ivartalanított
Honnan lett beszerezve a kutyus
Miket ismer
Milyen büntetést alkalmaztok
Amikor haza érkezel
Agressziót kiváltó tényezők
4 + 0 =
Kérjük írja be a művelet végeredményét!
Általános szerződési feltételek elfogadása

Kattintson Ide az ÁSZF megtekintéséhez!
Új lapon nyílik meg, az űrlap kitöltés megmarad.