Cardigan Welsh Corgi

Eredete

A welsh corgi cardigan eredete vitatott. Az egyik elképzelés szerint rokonai lehetnek a basset hound-nak vagy pedig a tacskóknak és eredetileg vadászkutyák voltak. A másik elképzelés szerint spicc-szerű vagy pásztor és vadászkutyáktól származnak. A corgik a szegényebb réteg kutyái voltak, de az a tény hogy amikor Erzsébet corgi-kat kezdett el tenyészteni az 1930-as években növelte népszerűségüket. Angliában 1925-ben szerepelt első alkalommal kutyakiállításon és 1928-ban jegyezték be a kennel clubban mint fajtát.

Leírás

A corgi alacsony méretű és hosszú törzsű kutya. Feje elkeskenyedő ""rókaszerű"" stopja mérsékelt. Szemei közepes méretűek és sötétbarnák. Fülei nagyok, hegyesek és felállóak. Nyaka izmos, háta egyenes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Lábai rövidek, párhuzamosak vaskos csontozattal, mancsai kerekek és zártak. Farka közepesen hosszú melyet mozgás közben sem kunkoríthat a hátára.
A corgi-k elevenek játékosak és ugatósak és éberek. Valódi terelőkutyák csak kisebb méretben. Meglehetősen értelmes és tanulékony. Gazdájához ragaszkodik, az idegenekkel szemben bizalmatlan.

Származási hely

Nagy-Britannia

Fajtacsoport besorolás

I.

Alkalmazás

 Terelőkutya, családi kedvenc

Marmagasság

30 cm

Súly

9-12 kg

Szín

A teljesen fehér színen kívül az összes szín elfogadott.

Szőrzet

Rövid vagy közepes hosszúságú, kemény és egyenes

Ápolás

A welsh corgi szőrzete nem igényel gyakori ápolást, néha keféljük át szőrét.