Bergamói juhászkutya

Bergamasco Sheepdog - Cane de pastore Bergamasco

Eredete

Közvetlen őse a francia Brie-i juhászkutya, de a Puli és Komondor is szerepelhet ősei közt. A ma ismert Bergamói juhászkutya az Olaszországi Alpok Bergamó térségéről kapta nevét, ahol juhokat őrző és védelmező kutyafajtájaként tenyésztették.

Leírás

Ez a nagyméretű, erős csontozatú és hosszúszőrű kutyafajta termete ellenére igen családbarát tud lenni. Nagyon hűséges, csendes, szeretetteljes és kiválóan bírja a kiképzést, de tulajdonságai közt a hegyi kutyák függetlenségével is számolnunk kell. Szeretteit lépten-nyomon nyugodt éberséggel figyeli és védelmezi, idegenekkel szemben először bizalmatlan, mindaddig, míg be nem vezetik őt megfelelően, de agresszivitásra csak legvégső soron hajlamos.

A Bergamói juhászkutyák legfőbb külső jellegzetessége a bundája, mely három rétegből áll. Egy finom, sűrű és olajos aljszőrzet, hosszú keményebb szőr, majd a külső nemezelt tincsek következnek, melyek a kutya testét és lábait fedik. Fején a szőr hosszú és a szemébe lóg az állatnak. Szőrzete ellenálló a zord időjárási viszonyokkal szemben és a rovarok ellen is védi. Szinte karbantartásmentes, mivel a kutya egyéves koráig csak az alap úgynevezett „kutya” szőrzettel rendelkezik, majd egy éves kora körül, amikor elkezd nőni a bundája és megjelenik a második két szakasz a „kecske” és „gyapjú” réteg, melyeket 1 ½ - 3 cm-es tincsekbe szednek, ekkorra teljesen öntisztulóvá válik szőrzete, nem kell fürdetni és nyírni sem.

Mozgásigénye igen magas, ezért aktív életet élő családban érzi igazán jól magát. Tréningezéséhez megfelelő motivációt jelent számára a jutalomfalat adása, de ezt is számítsuk bele a napi eledelmennyiségbe, ami a kutyus korához és súlyához illeszkedik, hiszen könnyen elhízhat, ha nem figyelünk oda az étrendjére.

Származási hely

Olaszország

Fajtacsoport besorolás

I. Juhász- és pásztorkutyák 

Alkalmazás

Ideális családi és sport kutya, terelés, agility, flyball, obedience.

Marmagasság

56-60 cm

Súly

26-38 kg

Szín

Szürke, fekete, Merle.

Szőrzet

Hosszú nemezelt.

Ápolás

Szőre egy éves kor után nem igényel különösebb ápolást.

Küldj Nekem Email-t!