Ugrás a tartalomra

Mikor hazaérkezik a család, vagy vendégek jönnek a házhoz, gyakran előfordul, hogy a kutyusod felugrálással "üdvözöl" titeket, és a vendégeket? 

Mit gondolsz, miért tesz ilyesmit? Szeretetből, mert ő így üdvözöl, egyszerűen csak így örül nektek, vagy csak játszani szeretne? Úgy gondolod, hogy ez a viselkedése tiszteletlenség kis kedvenced részéről? Akár igazad is lehet bármelyik is a legszimpatikusabb válasz.

A kutyák viselkedését kutató etológusok, úgy találták, hogy ennek az üdvözlési rituálénak a forrása is a kutyák elődeihez vezethető vissza, vagyis a farkasok viselkedéséhez. Amikor a kutyánk felugrálással köszönt bennünket újra otthon, vagyis a falkánkban, abban biztos lehetsz, hogy úgy gondolja, hogy neki kell itt rendet tartania. A farkasok csak arra az egyedre nem ugranak fel üdvözlésként, amelyik a vezetőjük, vagyis, amelyik a leghiggadtabb, nyugodtabb, és leginkább tekintélyt parancsoló közülük, hiszen tudják, hogy ő rendre utasítja őket, ha szükséges.

Sokan még meg is dicsérik kis barátjukat azzal, hogy megsimogatják a kutyust, amikor ilyen módon üdvözli őket, vagy a vendégeket, mint, ahogy a képen látható kislány is teszi, de ezáltal a kutya azt fogja megtanulni, hogy ez a viselkedés nekünk jó, és meg is fogja tartani ezt a "jó" szokását.

A túlzott kedvességgel a megérkezésedkor, csak azt a viselkedését erősíted, amit leginkább el szeretnél kerülni. A kedves köszönés, ölelés, kézfogás, vállveregetés is csak nálunk embereknél működik jól üdvözlésként, a kutyák viszont az efféle gesztusokat nagyon könnyen félre értelmezhetik. Ilyenkor, ha bele megyünk a "játékába", és viszonozzuk egy-egy kedves szóval, és simogatással az ő igyekezetét, azzal elfogadjuk azt, hogy ő bármikor így viselkedhet velünk, és másokkal is.

 

felugráló kutyus


Mit tegyek, hogy leszoktassam a kutyámat a felugrálásról?

 

Amikor hazaérsz, legyél higgadt és ne is vegyél tudomást a kutyáról. Sétálj el mellette, úgy, hogy rá sem nézel, elállsz előle, ha felugrik, vagy hátat fordítasz neki, és tovább sétálsz kikerülve őt. Ezzel a higgadtsággal, és a figyelem megvonással elérheted, hogy kutyusod fel se akarjon rád ugrani, mikor hazaérkezel, de mindig legyél következetes, és mindig tartsd magad ehhez a szokásodhoz.

Kérd meg a családtagokat, és vendégeket is arra, hogy viselkedjenek hasonlóképpen a kutyussal mikor haza érkeznek, vagy hozzátok jönnek vendégségbe.

Ültesd le a kutyust, hogy kicsit megnyugodjon, és amíg ül, addig mindenki nyugodtan besétálhat a kapun, vagy az ajtón. Ez is lehet egy módszer a hazaérkezések könnyebbé tételére, de ehhez tréningezned is kell a kutyussal, hogy ismerje az ül vezényszót, és benne maradjon a feladatban akkor is, ha éppen mást szeretne inkább csinálni.

Már kölyök kortól kezdd el erre tanítani kis barátodat, hogy később ne legyen belőle probléma. Minél többet vársz ennek a szokásnak a korrigálásával, annál nehezebb lesz majd, ha egyszer úgy döntesz, hogy le szeretnéd szoktatni őt a felugrálásról.

Mindig emlékezz rá, hogy ha egyszer is kibúvót adsz a kutyusnak az alól a szabály alól, amit felépítettél, akkor ő folyamatosan próbálkozni fog, hogy áthágja azt. Tartsd észben ezt, és ne hagyj neki kis kapukat a szabályokkal ellenkező viselkedésre.

Örömödet leled abban, ha kutyusod így üdvözöl, és azt szeretnéd, hogy kis kedvenced néha felugrálhasson rád? Akkor azon kívül, hogy megtanítod neki, hogy magától, önkényesen nem ugrálhat fel senkire, később megtaníthatod számára azt is, hogy kérésre ugorjon fel rád, de csak akkor, ha már megértette az alapszabályt.

Továbbá, ha az újra találkozáskor szeretnéd kimutatni örömödet kis barátod felé, akkor, azt tedd inkább az után, hogy nyugodtan viselkedett az haza érkezésedkor és szépen ülve maradt, még akkor is, ha esetleg többen léptetek is be a kapun, vagy az ajtón egymás után.

Bátran kérj segítséget, ha elakadnál, és maradj mindig higgadt és következetes a kutyád nevelésében!

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak