A kutya testbeszéde

 

Ahhoz, hogy megértsük kutyánkat nem árt felismerni azt, amikor éppen mérges, vagy nyugodt állapotban van. Ehhez pedig segítségünkre lesz, ha megtanulunk olvasni a testbeszédéből.

A kutyák kevésbbé használják a hangjukat az egymás közötti beszédhez, mint ahogy mi emberek tesszük, ugyanis kis kedvenceink nagyrészt a test, és faroktartásukkal, vagy arc mimikájukkal kommunikálnak.

 
Következik néhány leírás, példa és szemléltető illusztráció a lehetséges kutya - testbeszéd típusokról

 

Nyugodt és megközelíthető kutya

Egy nyugodt kutya mellett lehet zajongani, és futkározni, nem zökken ki ebből az állapotából, viszont, túl közel hozzá csak óvatosan menj, nehogy meglepetés érjen, ha egy ismeretlen ebről van szó.

Amikor az ilyen tartású kutya gyors, és izgatott farokcsóválásba kezd, akkor valószínűleg közeledhetsz felé, mert a farokcsóválás az öröm jele ebben a relaxált állapotban.

Ha bizonytalan vagy a jelekben, akkor inkább várd meg míg a kutyus közeledik feléd, mert, ha magától megszimatol téged, akkor biztosan ismerkedni szeretne veled.

nyugodt kutya

 

Figyelmeztető állás - dolgok ellenőrzése

Amikor a kutya valami érdekessel, vagy ismeretlennel találkozik, akkor ezek a jelek mutatkoznak rajta, addig amíg meg nem vizsgálta az adott szituációt, és el nem döntötte arról, hogy az számára veszéllyel járhat-e.

Ez egy bizonytalan, és óvatos kutya testtartása, mellyel gyakran együtt jár egy nagyon lassú, egyik oldaltól a másikig tartó farokmozgatás, és a fej enyhe leeresztése.

figyelmeztető kutya

Domináns agresszív tartás

Ezzel a magabiztos testtartással a kutya társadalmi elsőbbrendűségét fejezi ki társai között, és agresszív viselkedéssel fenyeget.

Ebben a feszült, és előredőlt testtartásban a kutya olyan félelmet keltő jelzéseket küld mások felé, mint ahogy képen is látható: borzol, vicsorog, ráncol.

 

domináns agresszív kutya

 

Félelmi agresszió

Ez a kutya megijedt, de nem alázatos, sőt agresszívvé válhat, ha provokálod őt. Ezt az agresszió fajtát könnyű összekeverni a domináns agresszióval, ha csak a félelmet keltő jeleket veszed észre,viszont, ha jól megnézed a kutya test, fül és farok tartását, akkor világossá válik a különbség.

Ebben a szintén merev testtartásban a hátrafelé lesunyt fülekkel, a borzolt szőrzettel, és a vicsorító, morgó hangokkal a kutyus elijeszteni próbálja a másikat, és nem felül kerekedni rajta.

félelmi agresszív kutya

 

Stresszes

A kutyák is lehetnek stresszesek és szomorúak, de amikor ezeket a jeleket mutatják, akkor azok nem egy másik személynek szólnak, hanem a kutyus lelki állapotára utalnak.

Ebben az állapotban a kutya magassága csökken, szinte a földhöz lapul, és idegességét szája nyalogatásával is kifejezheti.

stresszes kutya

 

Félő és aggódó

Az ilyen kutya aggódva figyeli társát, hogy ő hogyan reagál ebben a szituációban és alázatos testtartást vesz fel.

Ilyenkor a félős kutya a behódolás jeleit mutatja, melyek megakadájozzák a komolyabb összetűzéseket magasabb státuszú kutyákkal. 

félő aggódó kutya

 

Extrém félelem - teljes behódolás

Ez a kutya a túlélés érdekében inkább behódol. Elfogadja alacsonyabb rangját a magasabb rangúval szemben, hogy elkerülje a fizikai konfrontációt.

Az ilyen behúzott farkú, leengedett fülű, szemkontaktust kerülő kutya pár másodperc múlva hátára fekszik és a leggyengébb pontját mutatja a másiknak behódolása jeléül.

behódoló kutya

 

Játékosság

Amikor a kutya játékra szólítja társát farokcsóválva közeledik, majd meghajol és izgatottan figyeli a reakciókat.

Ez a fajta játékra hívás hirtelen, játékos támadásokban, és visszavonulásokban nyilvánul meg a kutyáknál.

játékosság
https://moderndogmagazine.com/articles/how-read-your-dogs-body-language/415

Te milyen jeleket veszel észre saját kutyádon?

Kategória

Képzésre, vagy programra jelentkezés a regisztrációs űrlap kitöltésével

7 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.
Általános szerződési feltételek elfogadása

Kattintson Ide az ÁSZF megtekintéséhez!
Új lapon nyílik meg, az űrlap kitöltés megmarad (*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező).