Ugrás a tartalomra

A kutya testbeszéde

Ahhoz, hogy megértsük kutyánkat nem árt felismerni azt, amikor éppen mérges, vagy nyugodt állapotban van. Ehhez pedig segítségünkre lesz, ha megtanulunk olvasni a testbeszédéből.

A kutyák kevésbbé használják a hangjukat az egymás közötti beszédhez, mint ahogy mi emberek tesszük, ugyanis kis kedvenceink nagyrészt a test, és faroktartásukkal, vagy arc mimikájukkal kommunikálnak.


Következik néhány leírás, példa és szemléltető illusztráció a lehetséges kutya - testbeszéd típusokról  

Nyugodt és megközelíthető kutya  
Egy nyugodt kutya mellett lehet zajongani, és futkározni, nem zökken ki ebből az állapotából, viszont, túl közel hozzá csak óvatosan menj, nehogy meglepetés érjen, ha egy ismeretlen ebről van szó.

Amikor az ilyen tartású kutya gyors, és izgatott farokcsóválásba kezd, akkor valószínűleg közeledhetsz felé, mert a farokcsóválás az öröm jele ebben a relaxált állapotban.

Ha bizonytalan vagy a jelekben, akkor inkább várd meg míg a kutyus közeledik feléd, mert, ha magától megszimatol téged, akkor biztosan ismerkedni szeretne veled.

 

nyugodt kutya


 

Figyelmeztető állás - dolgok ellenőrzése  
Amikor a kutya valami érdekessel, vagy ismeretlennel találkozik, akkor ezek a jelek mutatkoznak rajta, addig amíg meg nem vizsgálta az adott szituációt, és el nem döntötte arról, hogy az számára veszéllyel járhat-e.

Ez egy bizonytalan, és óvatos kutya testtartása, mellyel gyakran együtt jár egy nagyon lassú, egyik oldaltól a másikig tartó farokmozgatás, és a fej enyhe leeresztése.

 


 

figyelmeztető kutya


Domináns agresszív tartás  
Ezzel a magabiztos testtartással a kutya társadalmi elsőbbrendűségét fejezi ki társai között, és agresszív viselkedéssel fenyeget.

Ebben a feszült, és előredőlt testtartásban a kutya olyan félelmet keltő jelzéseket küld mások felé, mint ahogy képen is látható: borzol, vicsorog, ráncol.

 


 

domináns agresszív kutya


 

Félelmi agresszió  
Ez a kutya megijedt, de nem alázatos, sőt agresszívvé válhat, ha provokálod őt. Ezt az agresszió fajtát könnyű összekeverni a domináns agresszióval, ha csak a félelmet keltő jeleket veszed észre,viszont, ha jól megnézed a kutya test, fül és farok tartását, akkor világossá válik a különbség.

Ebben a szintén merev testtartásban a hátrafelé lesunyt fülekkel, a borzolt szőrzettel, és a vicsorító, morgó hangokkal a kutyus elijeszteni próbálja a másikat, és nem felül kerekedni rajta.

 


 

félelmi agresszió


 

Stresszes  
A kutyák is lehetnek stresszesek és szomorúak, de amikor ezeket a jeleket mutatják, akkor azok nem egy másik személynek szólnak, hanem a kutyus lelki állapotára utalnak.

Ebben az állapotban a kutya magassága csökken, szinte a földhöz lapul, és idegességét szája nyalogatásával is kifejezheti.

 


 

stresszes kutya


 

Félő és aggódó  
Az ilyen kutya aggódva figyeli társát, hogy ő hogyan reagál ebben a szituációban és alázatos testtartást vesz fel.

Ilyenkor a félős kutya a behódolás jeleit mutatja, melyek megakadájozzák a komolyabb összetűzéseket magasabb státuszú kutyákkal.

 


 

félő aggódó kutya


 

Extrém félelem - teljes behódolás  
Ez a kutya a túlélés érdekében inkább behódol. Elfogadja alacsonyabb rangját a magasabb rangúval szemben, hogy elkerülje a fizikai konfrontációt.

Az ilyen behúzott farkú, leengedett fülű, szemkontaktust kerülő kutya pár másodperc múlva hátára fekszik és a leggyengébb pontját mutatja a másiknak behódolása jeléül.

 


 

Játékosság  
Amikor a kutya játékra szólítja társát farokcsóválva közeledik, majd meghajol és izgatottan figyeli a reakciókat.

Ez a fajta játékra hívás hirtelen, játékos támadásokban, és visszavonulásokban nyilvánul meg a kutyáknál.

játékosság


https://moderndogmagazine.com/articles/how-read-your-dogs-body-language/415

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Program értesítő email feliratkozás

Feliratkozások kezelése
Válaszd ki, melyiket szeretnéd megkapni (1 levél / hó)
Ne maradj le semmiről! Add meg email címed és értesítünk a friss cikkekről, akciókról.
The subscriber's email address.