Ugrás a tartalomra

Ezek a paraziták igen komoly betegségeket okozhatnak négylábú kedvenceinknek, úgyhogy igyekezzünk megelőzni a megfertőződést, mert egy-egy erdei, vagy füves területen tett séta alkalmával, vagy akár a kertben is előfordulhatnak kullancsok, amik a csípésük következtében a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat és egy, vagy többsejtű kórokozókat juttathatnak a kutyus vérébe. Kutatók azt mutatták ki, hogy minden tízedik kullancs terjeszt valamilyen baktériumos fertőzést, és minden ezredik valamilyen vírust, amikről alább olvashatsz többet.

 

A Lyme-kór 
 

A Lyme- kór egy olyan mikroorganizmus, amely minden tízedik kullancsban benne lehet. A kullancs csípése közben a nyál által kerül a kutya szervezetébe ez a kórokozó, aminek következtében egy hosszú hónapokig elhúzódó betegség alakulhat ki, mely akár időről-időre kiújulhat. 
A csípés környékén piros kör alakú pír keletkezik a bőrön, melyet a kutya szőrzete miatt lehet, hogy észre sem veszünk.

A Lyme-kórral fertőzött kutyuson a tünetek akár hosszú időn keresztül észrevétlenek maradhatnak, ezért is ajánlott a védőoltás évenkénti ismétlése a megelőzéshez!

Tünetei: magas testhőmérséklet, étvágytalanság, bágyadtság, ízületi fájdalom és gyulladás, nyirokcsomó duzzanat, és idegrendszeri problémák

Kezelése: legtöbbször hosszú gyógyszeres kúrával kezelhető, viszont az is előfordul, hogy maradandó ideg és mozgásrendszeri betegségek alakulnak ki utána, vagy legrosszabb esetben az állat elpusztulásához is vezethet.

Magát a fertőzöttséget csak laboratóriumi vérvizsgálattal lehetséges pontosan kimutatni.

Kutyáról emberre nem tud átterjedni a Lyme-kór, ugyanis ezt a betegséget csak a kullancsok terjesztik, de kullancscsípés által az emberre is veszélyes!

Védekezés: megelőzéssel, védő oltással!

 

Babesia 
 

Ez az egysejtű élősködő emberre nem veszélyes, viszont a kutyákban akár halálos kimenetelű betegséget okozhat. Kullancseltávolítás után még két hétig figyeljük kis kedvencünket, mert a betegség tüneteinek lappangási ideje 10-20 nap is lehet. Ez ellen a védőoltás sajnos nem véd, ezért más riasztó készítményekhez kell folyamodni.

Tünetei: magas testhőmérséklet (40 °C), levertség, étvágytalanság, hányás, besárgul szemfehérje, sötét vizelet

Ha ezeket a tüneteket észleljük, akkor rögtön vigyük állatorvoshoz az állatot.

Kezelés: előrehaladott állapotban infúziós terápia, és pár napos késlekedés után elhúzódó gyógyulás, idült betegség, és végső soron elhullás is bekövetkezhet.

Védekezés: megelőzéssel, különböző kullancs riasztó (repellenes) külsőleg alkalmazható szerek, vagy ehető gyógyszerek használatával!

 

Agyvelő, és agyhártyagyulladás 
 

Ez a fajta vírusos megbetegedés főleg emberekre jelent veszedelmet, és a kutyusokban általában tünetmentes marad.

Ritkán előforduló tünetei: görcsök, mozgási nehézség, bénulás, viselkedési zavarok, idegrendzsrei károsodás

Védekezés: megelőzéssel, különböző kullancs riasztó (repellenes) külsőleg alkalmazható szerek, vagy ehető gyógyszerek használatával!

 

Vérzéses kullancsláz 
 

Ez az Ehrlichia canis nevű kórokozó a szervezetben a vörös vérsejteket támadja meg, és már sajnos Európában is elterjed.

Tünetei: akár több hét elteltével is jelentkezhetnek, bágyadtság, légszomj, étvágy vesztés, hányás, orrvérzés. A betgség a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodásával, majd vaksággal is járhat kezelés nélkül hagyjuk kedvencünket.

Védekezés: megelőzéssel, különböző kullancs riasztó (repellenes) külsőleg alkalmazható szerek, vagy ehető gyógyszerek használatával!

 

kullancsok által terjesztett betegségekA megelőzés, és a kullancs minél előbbi eltávolítása minden esetben nagyon fontos! 

Eltávolítás: a kullancsok által terjesztett kórokozók magából a parazitából, melyek akár 1 cm-esre is megnőhetnek minél előbbi eltávolítással elkerülhető, hogy átjussanak kis kedvencünkbe.

Ne higgyük, hogy az olaj, és zsír általi bekenés elősegíti az eltávolítást, sőt a kórokozók átjutását fel is gyorsíthatjuk vele, ezért használjunk inkább kiszedő kanalat, kullancs csipeszt, vagy végső soron a körmünket, hogy egy határozott mozdulattal minél közelebbi ponton a befúródás helyéhez (a parazita nyaki részét befogva) kicsavarjuk a kullancsot az állatból.

 

Kedvenc előfordulási helyeiről itt olvashatsz:

http://ebmester.hu/kutyas-cikkek/kullancs-kutyaban

 

Természeetes kullancs riasztók:

http://ebmester.hu/kutyas-cikkek/termeszetes-kullancs-elleni-vedekezesi-modok

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak