Kullancsok által terjesztett betegségek

 

Ezek a paraziták igen komoly betegségeket okozhatnak négylábú kedvenceinknek, úgyhogy igyekezzünk megelőzni a megfertőződést, mert egy-egy erdei, vagy füves területen tett séta alkalmával, vagy akár a kertben is előfordulhatnak kullancsok, amik a csípésük következtében a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat és egy, vagy többsejtű kórokozókat juttathatnak a kutyus vérébe. Kutatók azt mutatták ki, hogy minden tízedik kullancs terjeszt valamilyen baktériumos fertőzést, és minden ezredik valamilyen vírust, amikről alább olvashatsz többet.

 

A Lyme-kór

 

A Lyme- kór egy olyan mikroorganizmus, amely minden tízedik kullancsban benne lehet. A kullancs csípése közben a nyál által kerül a kutya szervezetébe ez a kórokozó, aminek következtében egy hosszú hónapokig elhúzódó betegség alakulhat ki, mely akár időről-időre kiújulhat.
A csípés környékén piros kör alakú pír keletkezik a bőrön, melyet a kutya szőrzete miatt lehet, hogy észre sem veszünk.

A Lyme-kórral fertőzött kutyuson a tünetek akár hosszú időn keresztül észrevétlenek maradhatnak, ezért is ajánlott a védőoltás évenkénti ismétlése a megelőzéshez!

Tünetei: magas testhőmérséklet, étvágytalanság, bágyadtság, ízületi fájdalom és gyulladás, nyirokcsomó duzzanat, és idegrendszeri problémák

Kezelése: legtöbbször hosszú gyógyszeres kúrával kezelhető, viszont az is előfordul, hogy maradandó ideg és mozgásrendszeri betegségek alakulnak ki utána, vagy legrosszabb esetben az állat elpusztulásához is vezethet.

Magát a fertőzöttséget csak laboratóriumi vérvizsgálattal lehetséges pontosan kimutatni.

Kutyáról emberre nem tud átterjedni a Lyme-kór, ugyanis ezt a betegséget csak a kullancsok terjesztik, de kullancscsípés által az emberre is veszélyes!

Védekezés: megelőzéssel, védő oltással!

 

Bebesia

 

Ez az egysejtű élősködő emberre nem veszélyes, viszont a kutyákban akár halálos kimenetelű betegséget okozhat. Kullancseltávolítás után még két hétig figyeljük kis kedvencünket, mert a betegség tüneteinek lappangási ideje 10-20 nap is lehet. Ez ellen a védőoltás sajnos nem véd, ezért más riasztó készítményekhez kell folyamodni.

Tünetei: magas testhőmérséklet (40 °C), levertség, étvágytalanság, hányás, besárgul szemfehérje, sötét vizelet

Ha ezeket a tüneteket észleljük, akkor rögtön vigyük állatorvoshoz az állatot.

Kezelés: előrehaladott állapotban infúziós terápia, és pár napos késlekedés után elhúzódó gyógyulás, idült betegség, és végső soron elhullás is bekövetkezhet.

Védekezés: megelőzéssel, különböző kullancs riasztó (repellenes) külsőleg alkalmazható szerek, vagy ehető gyógyszerek használatával!

 

Agyvelő, és agyhártyagyulladás

 

Ez a fajta vírusos megbetegedés főleg emberekre jelent veszedelmet, és a kutyusokban általában tünetmentes marad.

Ritkán előforduló tünetei: görcsök, mozgási nehézség, bénulás, viselkedési zavarok, idegrendzsrei károsodás

Védekezés: megelőzéssel, különböző kullancs riasztó (repellenes) külsőleg alkalmazható szerek, vagy ehető gyógyszerek használatával!

 

Vérzéses kullancsláz

 

Ez az Ehrlichia canis nevű kórokozó a szervezetben a vörös vérsejteket támadja meg, és már sajnos Európában is elterjed.

Tünetei: akár több hét elteltével is jelentkezhetnek, bágyadtság, légszomj, étvágy vesztés, hányás, orrvérzés. A betgség a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodásával, majd vaksággal is járhat kezelés nélkül hagyjuk kedvencünket.

Védekezés: megelőzéssel, különböző kullancs riasztó (repellenes) külsőleg alkalmazható szerek, vagy ehető gyógyszerek használatával!

 

kullancs

 

A megelőzés, és a kullancs minél előbbi eltávolítása minden esetben nagyon fontos!
 

Eltávolítás: a kullancsok által terjesztett kórokozók magából a parazitából, melyek akár 1 cm-esre is megnőhetnek minél előbbi eltávolítással elkerülhető, hogy átjussanak kis kedvencünkbe.

Ne higgyük, hogy az olaj, és zsír általi bekenés elősegíti az eltávolítást, sőt a kórokozók átjutását fel is gyorsíthatjuk vele, ezért használjunk inkább kiszedő kanalat, kullancs csipeszt, vagy végső soron a körmünket, hogy egy határozott mozdulattal minél közelebbi ponton a befúródás helyéhez (a parazita nyaki részét befogva) kicsavarjuk a kullancsot az állatból.

 

Kedvenc előfordulási helyeiről itt olvashatsz:

http://ebmester.hu/kutyas-cikkek/kullancs-kutyaban

 

Természeetes kullancs riasztók:

http://ebmester.hu/kutyas-cikkek/termeszetes-kullancs-elleni-vedekezesi-modok

Kategória

Képzésen való részvételhez kattints az alábbi képzésre jelentkezés sorra!

Milyen képzés érdekel?
10 alkalmas alap engedelmességi tanfolyam
10 alkalmas alap engedelmességi tanfolyam
10 alkalmas egyéni oktatás
10 alkalmas haladó engedelmességi tanfolyam
10 alkalmas felsőfokú engedelmességi tanfolyam
5 / 5 alkalmas sétáltatást segítő tanfolyam
10 alkalmas kutyatánc tanfolyam
10 alkalmas játékos agility
kondícójavító sport
10 alkalmas trükk tanítás
ember keresés
10 alkalmas illatminta keresés
labda terelés
Örző-védő, BH felkészítő, egyéb
Ivara
Ivartalanított
Honnan lett beszerezve a kutyus
Miket ismer
Milyen büntetést alkalmaztok
Amikor haza érkezel
Agressziót kiváltó tényezők

Friss tartalom