Kan vagy szuka?

kölyökkutyák

Bármelyik nemet is válasszuk azzal tisztában kell lenni, hogy mindkét nemnek megvannak az előnyei és hátrányai is.

A kanok nagyobb termetűek lesznek általában mint a szukák és kevésbé simulékonyak, a többi kutyával általában dominánsabban viselkednek mint a szuka társaik. A kanoknál jellegzetes probléma az elkóborlás ami a fajfenntartási ösztön velejárója. Ha kan kutyánk van biztosak lehetünk abban, hogy több kilométerről is megérzi majd a tüzelő szuka illatát és mindent el fog követni hogy felkereshesse választottját.

A szuka kutyák hátránya a tüzelés, ez az időszak amikor a peteérés lezajlik és a fogamzás lehetővé válik. A tüzelési időszak hossza általában 2 hét de egyes fajtáknál 3 hétig is elhúzódhat. Évente általában kétszer tüzelnek legkorábban 7-10 hónapos korban jelentkezik az első ciklus.

Ez az állapot kényelmetlenséggel járhat számunkra, a padlón és a szőnyegen itt-ott megjelenő vércseppek miatt. A tüzelés alatt nagyobb figyelmet  igényel szuka kutyánk a nem kívánt vemhesség elkerülése végett.

Ha már véglegesen döntöttünk egy fajta és ivar mellett és minden elérhető információt beszereztünk a kutya fajtáját illetően, valamint beszereztünk mindent amire szükségünk lehet és kell egy kölyökkutya felneveléséhez, akkor jöhet a vásárlás és, ha nem szaporítani szeretnénk kedvenceinket akkor a megfelelő időben végrehajtott ivartalanítás, mely sok előnnyel járhat mind a kutya mind a gazda számára.

Kategória