Ugrás a tartalomra
hogyan szoktasd le kutyádat a pórázhúzásról és rángatásról

Miért rágja, és rángatja a kutya a pórázat?
 

Több oka is lehet annak, ha négylábú társunk a kötelet rágja, és húzza a sétára indulás előtt. Lehet, hogy csak annyira izgatott, hogy kell valami, amin levezetheti a feszültségét, vagy az is előfordulhat, hogy csak jó mókának tartja a rángatós játékot, de az is lehet, hogy csak fel akarja hívni magára a figyelmet. Legtöbb esetben azonban csak azért rángatja az eb a pórázat, mert még nem tanulta meg, hogy létezik másfajta magatartási forma is a séta előtt és közben, ami számára sokkal kifizetődőbb.

 

Hogyan tanítsuk meg kedvencünket a helyes viselkedésre sétára induláskor, és alatt?
 

Először is meg kell vizsgálni azt, hogy milyen alternatívát tudunk felajánlani kis kedvencünknek, ami helyettesítheti ezeket a számunkra kellemetlen viselkedési elemeket. A legfontosabb, hogy találjuk meg a megfelelően motiváló játékot, vagy jutalomfalatokat a számára, és kezdjük el jutalmazni olyankor, amikor nyugodtan viselkedik már a póráz feladása előtt is. Célszerű leültetni a kutyát mielőtt ráadnánk a nyakörvét, és ha nyugton maradt közben, akkor díjazzuk azt egy falattal. Magát a pórázfeladást is érdemes ilyen módon gyakorolni, addig, amíg az eb szépen nem viselkedik az elindulási procedúra közben.

Miután sikerült sétára felvérteznünk kutyánkat, azután gyakoroljunk otthon kis ingerkörnyezetben vele, úgy, hogy jutalmazzuk, amikor laza pórázon jár mellettünk. Ne csak azt jutalmazzuk, hogy ballag az oldalunkon, hanem azt is, ha felnéz ránk. Nagyon fontos azonban, hogy mindig a megfelelő időben jutalmazzuk, amikor jól végzi a dolgát, mert egy-egy rossz időben érkező dícsérettel többet ronthatunk a helyzeten, mint javítanánk! Minél többször megerősítjük négylábú társunkat a helyes pozíciókban, annál többször fogja majd őket produkálni.

Ha kutyánk szeret a szájába venni dolgokat, és azokat ráncigálni, akkor a jutalmazás lehet egy rángatós játék, melyhez használhatunk zsinóros labdát, vagy rágókötelet, és egyéb rágókákat is.

Amikor már otthon a lakásban, és a kertben is szépen sétál kis kedvencünk mellettünk, akkor kezdjük el a kinti ingergazdag terepen is a gyakorlást vele.

Amennyiben elakadnátok a póráz tréninggel, vagy csak szeretnétek, ha tapasztalt kutyatréner foglalkozna Veletek, aki észreveszi az apróbb hibákat is, melyeket sétára készülve és séta közben véthetünk, úgy ajánjuk figyelmetekbe Laza Póráz képzésünket, ahol ingergazdag környezetben, de zárt területen, az EbMester Kutyaiskolában sajátíthatjátok el a feszültségmentes sétáltatás fortélyait!

Olvass többet képzésünkről: Laza Póráz Tanfolyam

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak