COVID-19

Elkaphatja-e a kutyám a COVID-19 vírust?

 

 Az NHS weboldalán olvashatunk cikket azzal kapcsolatban, hogy a SARS-CoV-2-vel, a Covid-19-et okozó vírussal jelenleg nem bizonyított tény, hogy állataink megfertőződhetnek. Nem bizonyították azt sem, hogy állatokról emberre terjedhetne a vírus.

Egyelőre további vizsgálatokra lenne szükség, ahhoz, hogy bebizonyosodjon, hogy emberről állatra, vagy viszont állatról emberre, és, hogy milyen állatok adhatják tovább, ha egyáltalán továbbadhatják a vírust. 

 A honkongi pomerániai kutyusnál felfedezett fertőződés szintje alacsony volt, mely annyit jelent, hogy az állat találkozott a vírussal, de nem betegedett meg tőle, és nem is képes továbbadni a vírust. A hongkongi Mezőgazdasági, Halászati ​​és Természetvédelmi Minisztérium felhívta a figyelmet a fokozott higiéniai elővigyázatosságra a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai számára, és a háziállatok puszilgatásának elkerülésére is. Fontosnak tartja továbbá, hogy „a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosának nem szabad túlzottan aggódnia, és semmiképpen sem szabad elhagynia háziállatukat”.

Egy a múltban előfordult tapasztalat azt mutatja például a SARS esetében néhány háziállat pozitívnak bizonyult az alacsony szintű SARS-fertőzés szempontjából, de egyikük sem lett beteg, vagy nem továbbította a betegséget az emberekre.

A WHO szerint nagyon fontos a rendszeres kézmosás szappanos vízzel, nem csak most, hanem mindig, hogy megelőzzük az E. coli, és szalmonella baktériumok terjedését is!

Amíg más információk nem állnak rendelkezésre, addig fő az óvatosság, ha érintkezünk is kutyával előtte, és utána mindig mossunk kezet!

 

covid-19

 

https://fullfact.org/health/can-animals-catch-coronavirus-from-humans/

Kategória