Ugrás a tartalomra
álvemhesség

Az álvemhesség során a szuka szervezetében a vemhességhez hasonlatos hormonális változások jönnek létre és ezzel egy időben az állat viselkedésében és a szervezetük működésében is változások mennek végbe. Az álvemhesség nem tekinthető betegségnek sokkal inkább nevezhetjük egy biológiai állapotnak. Feltehetően a törzsfejlődés során alakult ki, hogy a vadon élő húsevők nem vemhesült egyedei is szoptathassák a falkában született kölyköket. A pótszülő szervezetében egy hormon kezdett termelődni, ami az anyai ösztönök mellett az anytej képződésére is serkentette a pótmamát.

Az álvemhesség tünetei többnyire általában a tüzelést követő 6-12 hétben jelentkeznek. Általános tapasztalat, ha a kutya már átesett álvemhességen a következő tüzeléseknél is nagy a valószínűsége hogy ismételten jelentkeznek nála az álvemhesség tünetei. A tünetek változatos erősségűek lehetnek. Általában nagyobb számban fordul elő olyan kutyáknál az álvemhesség, akiket gyakrabban babusgatnak, szeretgetnek.
 

Tünetei:

- Az emlők duzzanata és gyakori nyalogatása.
- Vackolás. A kutya pokrócból, szőnyegekből vagy egyéb lakásban található anyagokból megpróbál védett vackot készíteni magának.
- ""Babázás""  A szuka plüss állatokat vagy a játékait hordja a vackába, ahol nyalogatja, tisztogatja kölyökként kezeli őket.
- A kutya viselkedésének  megváltozása, többnyire szomorkodás és bújóssá válás.

 

Kezelése:

- Vegyük el a kutya játékait, ne engedjük hogy babusgassa őket.
- Korlátozzuk kissé a kutya eleség és vízadagját.
- A több mozgás, hosszabb séták is gyorsíthatják a javulást.
- Foglalkozzunk kevesebbet a kutyával és semmi esetre se babusgassuk, mert ez csak fokozza a tejelválasztást, ami ront az állapotán.

Ha nagy mennyiségben termelődik az emlőkben a pangó tej, gyulladást válthat ki. Ennek jelei a bőrpír és az emlők megkeményedése, becsomósodása, láz, levertség. Ilyen esetekben azonnal keresse fel állatorvosát.

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak