Gyerekek bevonása a kutyakiképzésbe

 

A kutyák kiképzését végezheted otthoni nyugodt környezetben is, vagy kutyaiskolában, vagy a szabadban.

Mindenki a saját igényeihez, vagy szintjéhez mérten választhat a különböző lehetőségek közül akár engedelmességi, akár munka-kutya kiképzésről legyen szó.

Családi kutya képzéshez íratkozz be egy alap engedelmességi tanfolyamra, akár egyénire saját otthonodban, akár csoportosra kutyaiskolában, ahol a gyerekek is részt tudnak venni az oktatáson, hiszen nekik is tudniuk kell bánni a kutyussal.

Egy kutya oktatása, akkor fog működni igazán, ha a család összes tagja ismeri, és következetesen mindenki ugyanazt a vezényszavakat használja, és egyforma elvárásokat közvetít a kis házi kedvenc felé, megfelelően jutalmaz, és kontrollál bizonyos viselkedési formákat. Ez segíti kutyusunkat abban, hogy beilleszkedhessen a családba, mert csak így fogja érteni igazán, hogy mit is várunk el tőle pontosan. A megfelelő jutalmazási, és kontrollálási formákat elsajátítják a gyerekek is, melyekkel kiegyensúlyozott adok-kapok kapcsolatot hozhatnak létre. Így mindenki jól jár, hiszen a gyerek megtanul jól bánni a családi kedvenccel, a kutyus megérti a határait, és az elvárásokat, miközben pozitív élmények érik.  

Ezzel a pozitív megerősítéses tréninggel a gyerekek nagyon jó kutyatrénerek, és gazdik lehetnek egyaránt, mert sokkal több időt tudnak a kutyusra szánni, és többet tudnak vele otthon gyakorolni, mint a dolgozó szülők. 

Néhány dolog, amit taníts meg négylábú kedvencednek:

1. Szocializáljuk 8-16 hetes kor között, ami azt jelenti, hogy mutassuk be a családnak a kölyköt, de legyünk vele finomak, és gyengédek, hogy örömmel teli legyen számára az új otthon felfedezésének időszaka. Ha már van otthon felnőtt kutyánk is vele is óvatosan ismertessük meg a kicsit, és vegyük ki a stresszes helyzetekből.

2. Kezdjük el a képzést minél előbb. Tanítsuk meg a gyerekeket a helyes viselkedésre, és a kutyusnak az alapvető szabályokat, és parancsokat. Fontos példul, hogy ne hagyjuk, hogy a kis kedvencünk felugráljon ránk, amikor kedve tartja, inkább fordítsunk neki hátat, és ne vegyünk róla tudomást, ignoráljuk ezt a tevékenységét, hogy a későbbiekben ne okozzon nekünk és a vendégeknek gondot ezzel.

3. Néha a gyerekek nem tudják tűrtőztetni magukat és jól megszorongatják a kutyust, vagy meghúzzák fülét, farkát. Készítsd fel tehát kedvencedet efféle igénybevételekre, próbáld ki először finoman, majd erősebben, hogy hogyan tűri ezeket a dolgokat, majd jutalmazd, ha jól. Ha nem tűri, akkor fokozatosan gyakorold vele ezeket, amíg meg nem szokja.

4. A kutyusnak érdemes megtanítani azt, is, hogy melyik az ő játéka és, melyik a gyereké, hogy ne rágjon szét, vagy ne vegyen üldözőbe olyan tárgyakat, amik a gyerek számára fontosak. Nagy csábítást jelentenek a különböző sípolós játékok, vagy labdák egy kutya számára, de következetes neveléssel meg fogja tanulni, hogy mi az, amit megtehet, és mit nem.

5. Teszteld a kutyust, hogy mennyire viseli el a szaladgáló, és kiabáló gyerekek társaságát, úgy, hogy úgy viselkedsz, mint egy kisgyerek. Hangosan kiabálva, szaladgálva körülötte, és, ha az eb szépen viselkedik, ültetésben, vagy fektetésben nyugodtan marad, akkor dícsérd, és jutalmazd meg. Ugyanezt megteheted a játszótéren való viselkedéssel is. Először poróbáld meg gyerek nélkül levinni, hogy szokja a környezetet, majd jutalmazd, ha szépen viselkedik.

Kutyaoktatással kapcsolatban tájékozódj több felületen is, könyvekből, internetről, vagy kérj segítséget kutyatrénertől. Szívesen segítek gyerekek és kutyusok közös oktatásában is!

lány kutyával

 

Képzésen való részvételhez kattints az alábbi képzésre jelentkezés sorra!

Milyen képzés érdekel?
10 alkalmas alap engedelmességi tanfolyam
10 alkalmas alap engedelmességi tanfolyam
10 alkalmas egyéni oktatás
10 alkalmas haladó engedelmességi tanfolyam
10 alkalmas felsőfokú engedelmességi tanfolyam
5 / 5 alkalmas sétáltatást segítő tanfolyam
10 alkalmas kutyatánc tanfolyam
10 alkalmas játékos agility
kondícójavító sport
10 alkalmas trükk tanítás
ember keresés
10 alkalmas illatminta keresés
labda terelés
Örző-védő, BH felkészítő, egyéb
Ivara
Ivartalanított
Honnan lett beszerezve a kutyus
Miket ismer
Milyen büntetést alkalmaztok
Amikor haza érkezel
Agressziót kiváltó tényezők

Friss tartalom