Kutyaovi

Minnél korábban kezdjük, annál jobb.

Könnyebb még egy el nem rontott kutyánál kialakítáni a megfelelő viselkedést, mint később kijavítani egy-egy már berögzött rossz szokást. Nem utolsó sorban a kapcsolatunkat is elmélyíthetjük a közös feladatok közben amiknek segítségével felépíthetjük azt a bizalmi rendszert, amelynek köszönhetően a gazdi egy szófogadó kutyussal lesz gazdagabb a kutyus pedig tudni fogja, hogy mivel tegye még boldogabbá gazdáját.

Kölyök korában a kutyusok még sokkal jobban kötődnek a gazdijukhoz és sokkal befogadóbbak a tanításra, na meg persze a játékra is, de annak is megvan a maga ideje.

Ma már nagyon divatos és felelősségtudatos cselekedet, ha az újoncokat kutyaoviba visszük, de nem mindegy, hogy milyen ovit választunk.

Ha van egy biztonságosan elkerített hely ahol a foglalkozások zajlanak egy tapasztalat kutyatrénerrel, akkor már jó esélyekkel indulunk el az ovis foglalkozások sikeressége felé. Az alap engedelmességi feladatok megtanulásán kívül fontos a kutya szocializálódása is más kölykök közt, hogy megtanuljon bánni más ebekkel is. Későbbiekben nem árt, ha az oktató tud ajánlani olyan verseny vagy kikapcsolódási formát, amit a gazdi és kutyus is szívesen végez közösen. A trénerek jó esetben azt is figyelembe is veszik az ovis órákon, hogy mennyi ideig tud feledatokat megoldani a kiskutya, és mikor kell egy kis szünetet tartani az órák alatt.

Egy kutya nagyon gyorsan felnő, és ha már kialakultak rossz szokásai akkor is érdemes iskolába vinni, hiszen akkor is sokat javíthatunk kapcsolatunkon az új vagy kikopott dolgok (újra)tanulásával, de ha van alkalmunk rá, akkor a legjobb, ha amint lehet elkezdjük a kölyök következetes nevelését otthon is és a választott oviban egyaránt.

Az a "keret" melyet ilyenkor építünk kutyusunk köré biztonságot nyújt majd számára később is és megalapozza a harmónikus kutya-gazda kapcsolatunkat melyet napi szintű gyakorlással szilárdíthatunk meg és tarthatunk fennt egy életen át.

kutyaovi

Küldj Nekem Email-t!

Friss tartalom