Ugrás a tartalomra

Mitől okos egy négylábú házi kedvenc? 
 

A kutyusok intelligenciáját vizsgáló Stanley Coren 200 kutya engedelmességét osztályozó bíró tapasztalatai alapján gyűjtötte össze azokat a legintelligensebb kutyafajtákat, melyket a Kutyák intelligenciája című könyvében tett közzé.

Egy okos négylábú társ szerinte magas intelligencia szinttel rendelkezik, továbbá öszönök, alkalmazkodóképesség, és engedelmesség alapján is osztályozható. Van azonban más tényező is, amit a kedvtelésből tartott állatokat vizsgáló szakember, Sarah Hodgson állapított meg, méghozzá, hogy vannak olyan kis kedvencek, akik társadalmilag és érzelmileg sokkal jobban ragaszkodnak az emberhez, és így könnyebben taníthatóak, fogékonyak az attitűdökre, de nem intuitívak, vagyis kevésbbé vezérlik őket ösztöneik.

Azonban vannak olyan kutyusok is, amelyek érzékenyebbek, vagy épp kiváló a szagló képességük, esetleg jobb a hallásuk, mint más kutyafajtáknak, jellemzően ilyenek például a terrierek.

Coren könyvében található egy kutya intelligencia teszt is, hogy kiértékelhessük kis kedvencünk IQ-ját, de ezek mellett, azt is vizsgálja, hogy milyen gyorsan tanul meg egy új vezényszót, azt hányszor képes felidézni magában, és pontosan végzi-e el a feladatot a négylábú barátunk.

Sok múlik azonban azon is, hogy a gazdi mennyi időt szán kutyusának az edzésére, mert lehet bármennyire intelligens egy kis kedvenc, ha nem foglalkozik vele, nem következetes, és magabiztos a gazdi, és nem mozgatja le kedvencét kellő képpen, akkor négylábú társa hamar a fejére nőhet, és képességei is rejtve maradnak.


A 10 legintelligensebb kutyafajta 
 


1. Border Collie - a legintelligensebb kutyafajta, mely akár 5 másodperc alatt megtanul egy-egy új parancsot, és azt 95%-ban jól is teljesíti. A leghíresebb példa arra, hogy mi mindent is képes megtanulni egy Border Collie, az Chaser, aki 1022 játékszerét képes felismerni, és képes megkülönböztetni 116 gömb formájú játékot, vagy 26 fajta dobókorongot is.

 

border collie kiképző iskola


http://ebmester.hu/pasztor-es-terelokutyak/border-collie-fajtaleiras 
 

2. Uszkár - a második legokosabb kutyafajta, melyet nem csak hipoallergén tulajdonsága miatt lehet imádni, de gyors tanulási képessége miatt is. Nyomkövetésre és a vadászatra is rendkívül alkalmas.

 

uszkár


http://ebmester.hu/tarsasagi-kutyak/uszkar-fajtaleiras 
 

3. Német juhász - a német juhászok nem csak okosak, de rendkívül bátrak, és magabiztosak is, nem véletlen, hogy rendőrkutyaként alkalmazzák őket a legtöbbször. Ezen kívül segítő, és terápiás kutyaként is megállják a helyüket, de a gyerekekkel is jól bánnak, családjukhoz ragaszkodóak a németjuhász kutyák.

 

német juhászkutya kiképzése


http://ebmester.hu/pasztor-es-terelokutyak/nemet-juhaszkutya-fajtaleiras 
 

4. Golden (arany) retriever - az egyik legkedveltebb családi kutya rendkívül intelligens, ezért a vadászatokon is jól teljesít. Sokszor alkalmazzák segítő kutyaként, de kedvessége miatt nagyon népszerű házi kedvenc is.

 

golden retriever


http://ebmester.hu/retriverek-hajokutyak-vizi-vadaszok/arany-retriever-fajtaleiras

 

5. Dobermann - Louis Dobermann német adógyűjtő alakította a Dobermann kutyafajtát, melyet őrzésre és társ kutyának is szánt. Így lett belőlük félelmet nem ismerő őrző kutya, akit a gyerekekkel is nyugodtan magára hagyhatunk.

 

dobermann kutyaoktatás


http://ebmester.hu/pincserek-schnauzerek-molosszerek-svajci-pasztor-es-hegyi-kutyak/dobermann-fajtaleiras

 

6. Shetlandi juhászkutya - a Shetlandi juhászkutyák jól teljesítenek az engedelmességi gyakorlatokon, és kiváló terelő kutyák is. Hajlamosak az ugatásra, viszont szeretetteljes természetük révén családi kedvencként is szívesen tartott kutyafajta.

 

shetlandi juhászkutya etetése


http://ebmester.hu/pasztor-es-terelokutyak/shetlandi-juhaszkutya-fajtaleiras 
 

7.Labrador retriever - az intelligens és szelíd Labrador retrieverek nagyon népszerűek családi kedvencként, és előszeretettel alkalmazzák őket segítő, vagy kábítószer-kereső kutyaként is.

 

labrador retriever kutyaiskola


http://ebmester.hu/retriverek-hajokutyak-vizi-vadaszok/labrador-retriever-fajtaleiras

 

8. Papillon - kis mérete ellenére az egyik legintelligensebb kutyafajta, mely a francia pillangó(=papillon) szóról kapta nevét a fülformája miatt. Ezek a barátságos, és gyors kutyák, egyáltalán nem szégyenlősek és agresszívak, mindemellett szuper sportolók, és trükkök tanítására is alkalmasak.

 

papillon kutya


http://ebmester.hu/tarsasagi-kutyak/papillon-fajtaleiras 
 

9. Rottweiler - a robosztus termetű Rottweilerek, magabiztos őrkutyák imádnak dolgozni, nagyon megbízhatóak és jól taníthatóak. A megfelelő testmozgás biztosítása mellett igen hűséges barát válhat belőlük.

 

rottweiler kutyaoktatás


http://ebmester.hu/pincserek-schnauzerek-molosszerek-svajci-pasztor-es-hegyi-kutyak/rottweiler-fajtaleiras 
 

10. Ausztrál pásztorkutya - az intelligens Ausztrál pásztorkutya kifogyhatatlan energiájával kiváló munkakutya. Nagy mozgásigényű, ezért ahhoz, hogy kellemes társ váljék belőle, rendszeres mozgási lehetőséget kell biztosítani számára. 
 

ausztrál pásztorkutya


http://ebmester.hu/pasztor-es-terelokutyak/ausztral-pasztorkutya-fajtaleiras

 


 

Hozzá kell tenni azonban, hogy a 10 legokosabb kutyafajtán kívül is rengeteg okos kutyafaj él a világon, amik bár nem biztos, hogy annyira gyorsan tanulnak, mint a fent említettek, de attól függetlenül még ők is nagyon intelligensek lehetnek. Persze olyanok is akadnak, akiket nem az eszükért szeretünk. 
 

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak