Kutyaiskola, kutyakiképzés Göd


Kölyök kutyák életük nagy részét alvással, evéssel és játékkal töltik ugyan, de már ekkor is fontos, hogy ne hagyjuk őt egyedül felfedezni a világot. A közös foglalkozások és közös játékok megalapozzák a jól működő kutya-gazda kapcsolatunkat, melynek előnyeit élvezhetjük a jövőben is.

kölyök kutya tréning

 

Ahelyett hogy leszidná a kis jövevényt, aki újonnan került be a családba és összepisilte a nappalit, inkább legyen megértő és türelmes, és tanítsa meg neki a helyes viselkedést pozitív megerősítéssel.

Egy kutyatréner feladata ebben az időszakban, hogy utat mutasson az újonc bevezetésében az emberi családjába. Ezen túl persze rengeteg kutyanevelési tanácsot olvashat az interneten és könyvekben is, amik szintén segíthetik boldogulni választottjával, viszont nem helyettesítik egy személyre szabott képzés nyújtotta előnyöket.

A képzés során ugyanis megtanítjuk a kutyus számára az alap engedelmességi parancsokat és a helyes magatartást otthon és a lakás körül. Az ül, fekszik, marad, lábhoz, vagy helyedre parancsok gyakorlása eleinte sok időt vesz majd igénybe, mert a kölykök figyelme igen sokszor elkalandozik, de megéri időt szánni rá minden nap, hogy később fegyelmezett kutyánkra igazán büszkék lehessünk majd.

Ekkor alakul ki a kutya és gazda közötti kétirányú feltétel nélküli bizalom, mely nélkülözhetetlen a további tanulások és fejlődés során. Minél előbb kezdjük el tanítását, annál inkább alakíthatunk ki egy mindannyiunk számára előnyös kapcsolatot. Ez gyakorlatilag akkor is elindulhat, ha a kölyök hozzánk kerül pár hónaposan, de akár a 3. hónaptól is.

Azt gondolnánk, hogy abban nincs semmi különös, ha a kutyakölyök játszadozik valamivel, de a kölykök számára még nem érthető, hogy mi az hogy miénk, vagy az övé. Bármi játékszerré válhat, ami az útjába kerül, ezért azt sem árt vele megértetni, hogy mi az, ami az övé, és mi az, ami nem.

Mik azok a határok amik között mozoghat? Mi lesz, ha majd felnő? Akkor is ilyen édes lesz az a viselkedése, amin most még csak nevetünk?

Egy kölyök kutya egy éves korára már felnőttnek számít, tehát kevesebb, mint egy évünk van rá, hogy élvezzük kölyök létének előnyeit és hátrányait, meg hogy bevezessük őt a nagybetűs életbe. Használjuk ki ezeket a gyönyörű hónapokat, és alapozzuk meg a harmónikus együttélésünket ezzel a kis újonccal.

 


Felnőtt kutyák figyelmét már nem csak az alvás, evés, és játék köti le, hanem a nagyvilág dolgaira is egyre kíváncsiabbak. Ekkor érdemes még inkább szélesíteni a megtanulható trükkök, játékok, sportok skáláját és megfelelően szocializálni őt mind emberi, mind más kutyák társaságában.

kutya tanítás

 

Kisebb termetű kutyák 12, nagyobbacskák úgy 18 hónapos korukra már felnőttnek számítanak, és ekkor már lehetnek olyan nem kívánt szokásaik melyeken szívesen változtatna, de nem tudja hol kezdje?

Egy alapozó felnőtt oktatáson való részvétel a legtöbb problémára megoldás lehet. Esetleg kapcsolatuk rendben van, de szeretne többet kihozni kutyájából?

Egy megbízható oktató vezetésével újabb és újabb trükköket tanulhatnak, vagy megerősíthetik, újra feleleveníthetik a már régebben tanultakat és tovább fejleszthetik a kutyus képességeit. Az ül, fekszik, marad, helyedre, lábhoz parancsok és a "NEM" gyakorlása otthon a biztonságos kertben zajlik, majd ha ott tökéletesen működik, akkor nehezített terepen, kint a városban, vagy réten, esetleg parkban is elővesszük őket.

A már tanult, és szófogadó kutya behívása könnyen megy majd idegen és szimatolásra csábító terepen is. Ezt először egy hosszabb pórázon gyakoroljuk majd a szabadban, azután egyre inkább a nélküle.

A póráz feladása egyszerűen kell, hogy menjen, és a kutya fegyelmezetten viselkedjen a sétáltatás alatt is, ne húzzon, vagy rángasson minket. Mindzet és még sok minden mást is megtaníthatunk barátunknak egy kiképző segítségével.

Egy ilyen alapozó tréning személyre szabott elemei lehetnek például a box, vagy az autó használata, ha zökkenőmentesen szeretnénk kedvencünkkel utazni, vagy ne jelentsen problémát az orvosi asztalra való feltevés sem, vagy összeszoktatás más állatokkal.

Úgy, mint az embereknek, a kutyáknak is szükségük van a feladatokra ahhoz, hogy önbecsülésük nőhessen. Ezt a megfelelő jutalomfalattal és sok dícsérettel el is érhetjük, és következésképp nem csak figyelni fognak ránk, hanem bíznak is bennünk és bármire képesek lesznek értünk.

 


Idős kutyák számára is ugyanolyan fontos a mozgás és a szellemi egészség megtartása, sőt talán nekik még fontosabb ez utóbbi, mint fiatalabb társaiknak.

idős kutya oktató

 

Idős, vagyis hét éves kor körüli kutyáknak is szükségük van még a napi rendszeres mozgatásra és törődésre. Személyiségükön már nem sokat alakíthatunk, de még mindig taníthatunk nekik új dolgokat.

Az eb fizikai állapotához mérten választott tevékenységek, a sétáltatás, a trükkök tanítása, vagy az interaktív játékok mind segíthetnek kedvencünk fitten és egészségesen tartásában.

Ha már egy összeszokott páros vagyunk a kutyánkkal, akkor észre fogjuk venni a jeleket, hogy mikor véhógez a kutyánk olyan feladatot, ami neki már fájdalommal jár, és ezeket kerülve mindig találhatunk más elfoglaltságot számára melyet élvezhet.

Ha csak most került hozzánk egy ilyen idős kutya, akkor se pánikoljunk, inkább faggassuk ki a kutya előző tulajdonosait, vagy a menhelyi dolgozókat, amennyiben örökbefogadjuk őt, hogy mik azok a dolgok, amiket szeret, tud és még megtehet az eb. Milyen betegségei voltak eddig, és mire érzékeny?

Állapotának felmérésében egy hozzáértő kutyatréner, vagy az állatorvos is segíthet. 

A felmérés után kialakítható egy személyre szabott tréning, mely tartalmazza a már eddig is említett alap engedelmességi feladatok gyakorlását, trükköket, és egyéb együtt élési szabályok kialakítását, fenntartását.

A lényeg, hogy Ön és kutyája boldogan együtt tudjanak élni és örömmel töltsék el a közös foglalkozások mindkettőjüket.

 


Kutyusod átvette az irányítást az otthonodban, akkor neki való a rosszcsont tréning.

kutya a király

A problémás kutya is tanítható, sőt sokszor csak egy kis extra figyelemre van szüksége ahhoz, hogy ő is jobbat nyújtson otthon. Az általában felmerelő problémák lehetnek az indokolatlan hangos ugatás, kaparás, harapás, gödör ásás, lopás, szökés, félelem, hiperaktív, vagy passzív viselkedés, de mindezekre egy megfelelő okatató segítségével megoldást taláhatunk.

Sok türelemmel, és megértéssel és következetességgel még megfelelő szokásokat alakíthatunk ki egy "rossz kutya" viselkedésében is. 

Mi történik, ha a kutya átveszi az irányítást a családban?

Remélhetőleg időben észre vesszük a problémát és cselekszünk még mielőtt teljesen kedvünket szegné kutyánk antipatikus és makacs viselkedése. Nem kell csüggedni, inkább csak vállani a sajnálatos módon kialakult kezelhetetlen kutyát és megtalálni a megoldást a helyzetre. 

Sajnos bárkivel előfordulhat, még a legjobb körülmények biztosítása mellett is, hogy kutyája megmakacsolja magát és nem hajlandó az együtt működésre. Főleg azok a munka vonalú kutyák hajlamosak efféle domináns viselkedésre, amelyek fajtájukból kifolyólag is sokkal keményebb helyzetekben kéne hogy helyt álljanak, és önálló munkát végezzenek. Ehhez képest egy családban nem sok feladat jut számukra. Marad a ház őrzése, ásás, ugatás, fel s alá rohangálás és a többi fura szokás.

Felelős gazdiként a mi dolgunk, hogy a nehéz helyzetekben is kitartsunk és akár segítséggel, de valahogy megoldjuk a problémákat. Ha már az egymásba vetett bizalom is hiányzik, akkor annak a felépítése az elsődleges feladatunk, majd később jöhetnek a szabályok, amiket mindig tartassunk be kutyánkkal.

Idő, türelem, megértés, elszántság és hajlandóság segítség kérésére, meg persze hit abban, hogy képesek leszünk változni és változtatni a helyzeten, ezek mind legyenek tarsolyunkban, ha már a problémák jelen vannak életünkben.

 


Séta minden napra az egészséges kutyatartás alapja, de miért is olyan fontos sétáltatni a kutyát? Miért nem elég neki, ha kint töltheti idejét a kertben?

kutya sétáltatás

 

A kutyatartás régen valóban úgy történt, hogy kiraktuk a kutyát a kertbe, aztán ott lett vele, ami lett. Valaki vagy meg tudta nevelni, hogy ne ássa tele az udvart gödrökkel, vagy nem, de ez jól is volt úgy ahogy. 

Mára azonban szerencsére ez a kutyatartási forma átértékelődött és elavulttá vált az ebek nagy örömére is, hiszen a nagyobb mozgásigényű kutyafajták bizony nem érzik feltétlenül jól magukat egy kertbe bezárva. Arról nem is beszélve, hogy ha nincs kert, akkor az ürítés miatt is le kell őt vinnünk a térre.

Mi az a sétamennyiség mellyel kutyája lefársztható, és mennyi legyen a foglalkozások aránya?

Kutyafajtánként és korosztályonként is eltérőek az igények, de ennek felmérésében is segíthet egy hivatásos kutya tréner és sétáltató.

Napi rendszerességgel akár reggel, akár délután, akár az esti órákban vállalom kutyák sétáltatását, ha a gazdi éppen nem ér rá. Mindenkinél előfordulhat, hogy közbe jön egy-egy megbeszélés, vagy más program és ilyenkor nem tudja levinni kutyusát a megszokott sétára. Ekkor csak egy visszahívást kell kérnie és már ott is vagyok a megbeszélt helyen és időpontban, hogy kis kedvencét levigyem egy jó kis sétára, akár már holnap.

Sétáltatás közben természetesen a nélkülözhetetlen játékok, vagy gyakorlatok is előkerülnek majd amik igazán élvezetessé és érdekessé teszik a napi mozgást kutyája számára. Egy jól felépített séta, amit a kutyus rendszeresen végez igazán kiegyensúlyozottá teszi őt, és segít levezetni a felesleges energiáit, melyek által csökken az otthoni rosszalkodások aránya.

Ne hagyja, hogy kutyája otthon unatkozzon míg Ön fontos ügyit intézi!