Ugrás a tartalomra
sárga szalagos kutya program

A sárga szalagos kutya program ötlete Kanadából indult, ahol a "The Yellow Dog Project" néven futó mozgalmat létrehozták évekkel ezelőtt, és mára már a világ minden táján hallottak róla, és használják az általuk kitalált megkülönböztető jelzést kutyáikon a gazdák.

Ez a sárga jelzés azon kutyák számára nagyon fontos, akiknek több helyre van szükségük sétáltatás közben, vagy, ha közösségbe mész vele.
A sárga szalagot viselő kedvencek megkaphatják azt a biztonságos teret amire szükségük van, ezzel megelőzhető rengeteg felesleges idegeskedés, vagy veszélyes helyzet, de annak a kutyának is előnyére válhat, amelyik egészségügyi okokból nem vehet részt a közös játékokban, mivel azzal veszélybe sodorhatá testi épségét. Megvédi az embereket és az állatokat egyaránt a nemkívánatos agresszív viselkedéstől.

Maga a jelzés lehet egy sárga színű hám, sárga nyakkendő, sárga szalag a pórázon, vagy a nyakörvön, vagy egyéb sárga színű kiegészítő. Ezt a színt látva a kutyákon mindenkinek eszébe kell, hogy jusson, hogy nem véletlenül kapta ezt a megkülönböztető jelzést a viselője!

Ezek az okok következhetnek akár betegségből, amiért a kutyát jobb kerülni, nehogy nagyobb baja essen például egy bekötözött testrész miatt, esetleg túl van egy műtéten és szteroidokkal kezeleik, aminek a mellékhatása szorongást, idegességet, vagy agressziót válthat ki az állatból, így jobb elkerülni őt másoknak, amíg a kúra tart, hiszen az ilyen kezelés alatt álló kutyák könnyebben elveszíthetik önuralmukat.

Az is lehet, hogy a házi kedvenc egyszerűen csak nem szereti a társaságot, esetleg agresszíven viselkedik idegen emberekkel, és állatokkal. Egy reaktív kutya barátságtalan viselkedése eredhet betegségből, vagy félelemből is. A személyes terét féltő kutya is védekezővé válhat, ha idegenek közelítenek felé.

Akár idősebb, mozgásában korlátozott kutyáknak is szüksége lehet nagyobb térre, ha már nem ajánlott nekik a túlzott mozgás, ugrándozás és a játék másokkal.

Mindenképp figyelj az intő jelekre, és tartsd be az ismerkedési szabályokat!
 

Bizonyos viselkedési formák, amik számunkra hozzátartoznak az üdvözlési ceremóniánkhoz, azok a négylábú kedvencek számára ilyesztőek, fenyegetőek lehetnek, ezért testbeszéded következő elemeire kifejezetten ügyelj!
Szemkontaktus: ne tartsd pillantásodat az állaton túl sokáig, mert az fenyegető lehet számára!

Hangok és zajok: mivel kedvenceink hallása igen jól fejlett, ezért ne zajongj a kutyák körül, hanem maradj csendben, beszélj halkan és nyugodtan.

Testhelyzetünk álló helyzetben is megrémítheti a kutyát, viszont, ha leguggolsz az már elfogadhatóbb lehet a számára. A túl gyors mozgás, vagy hirtelen mozdulatok is agressziót válthatnak ki a négylábúakból. Ne simogass idegen kutyát a gazda engedélye nélkül, még, ha az kedvesnek is tűnik számodra!

A következő jelek arra utalnak, hogy a kutya nem érzi jól magát, ezért ilyenkor ne közeledj felé, ha ezeket észleled: maga alá húzott farok, hátrahajtott fülek, leszegett fej, és a szemkontaktus kerülése!

A gyermekek magtanítása a kutyák helyes üdvözlésére is igen fontos, mivel veszélyes lehet számukra, ha koordinálatlanul rohannak egy idegen kutya felé, hogy megsimogassák azt!

 

Ezek a néha nehéz helyzetek elkerülhetőek, ha megfelelően szocializálod kis kedvencedet már kölyök korától kezdődően, amire Göd és Sződliget határán lévő kutyaiskolánkban is nagy hangsúlyt fektetünk családias környezetben. Ha kutyádnak beilleszkedési gondjai vannak keress minket bizalommal!


Mielőtt barátkozásba kezdesz idegen kutyákkal és gazdáikkal mindig tájékozódj a kutyán látható jelekből, és kérd ki a gazdája véleményét, vagy mondd el, ha a Te kutyádnak vannak problémái!
 

A kutya testbeszédét a következő cikkünkből tudod még inkább megismerni:

A kutya testbeszéde

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak