Ugrás a tartalomra
Kép
erdélyi kopó

Az erdélyi kopó szívós, bátor kutyafajta. Könnyen alkalmazkodó, igénytelen. Feleslegesen soha nem ugat. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, de a gazdájához rendkívül kötődik. Gyermekszerető természete miatt nagyszerű családi kedvenc válik belőle. Nyugodt természete miatt kertes házban és városi lakásban is egyaránt problémamentesen tartható. Remek házőrző. Az erdélyi kopó testfelépítése enyhén téglalap alakú. Alacsonyan tűzött farka a csánkig ér. A hasa kissé felhúzott. Végtagjai egyenesek. Mancsai a macskáéhoz hasonlatosak. Enyhén boltozatos koponyáján a stop kevésbé kifejezett. Rövid fülei magasan tűzöttek, lelógók. Szemei ovális alakúak és sötétbarnák. Fogazata ollószerűen záródik. A rövid lábú erdélyi kopó szőre vörösesbarna, fehér rajzolattal. A hosszú lábú erdélyi kopó alapszíne fekete, amelyen cserbarna és néha kisebb fehér folt található. A hosszú lábú erdélyi kopó szőrzete valamivel durvább.

Eredete

Honfoglaló őseink amikor megérkeztek a Kárpát-medencébe már használtak kopókat a vadászataikon segítőnek. Ezek a kutyák keveredtek az itt élő népek kutyáival. A XIX. században elterjedt kutyánk számított Magyarországon és Erdélyben egyaránt. Két változat alakult ki a rövid lábú és a hosszú lábú erdélyi kopó. Az FCI ma csak a hosszú lábú erdélyi kopót ismeri el önálló fajtának. Törzskönyvezése a XX. század elején kezdődött, de rövidesen a világháború után megszakadt. Egy 1947-ben hozott románániai rendelet, dúvadnak minősítette és ezzel majdnem halálra ítélte a fajtát. 1968-ban Erdély területén sikerült találni egy vadász aki minden tiltás ellenére továbbra is tenyésztette az erdélyi kopókat. Tőle származó két példány segítségével indult újra a magyarországi tenyésztése a fajtának. A romániai rendszerváltás után több erdélyi kopó is előkerült akiket szintén bevontak a tenyésztésbe. A fajta léte még napjainkban sincs teljes biztonságban mert populációja viszonylag kicsi.

Származási hely

Fajtacsoport besorolás

Szőrzet

Ápolás

Szőrzetápolási igénye csekély. Hetente elég átkefélni szőrzetét egy erős sörtekefével. A vedléskor gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki az elhalt szőrszálak. Karmait tartsuk röviden.

Magasság
Rövid lábú változat: 45-50 cm Hosszú lábú változat: 55-65 cm
Súly
A hosszú lábú változat: 30-35 kg A rövid lábú változat: 20-22 kg

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak