Erdélyi kopó

Eredete

Honfoglaló őseink amikor megérkeztek a Kárpát-medencébe már használtak kopókat a vadászataikon segítőnek. Ezek a kutyák keveredtek
az itt élő népek kutyáival. A XIX. században elterjedt kutyánk számított Magyarországon és Erdélyben egyaránt. Két változat alakult ki a rövid lábú és a hosszú lábú erdélyi kopó. Az FCI ma csak a hosszú lábú erdélyi kopót ismeri el önálló fajtának. Törzskönyvezése a XX. század elején kezdődött, de rövidesen a világháború után megszakadt. Egy 1947-ben hozott románániai rendelet, dúvadnak minősítette és ezzel majdnem halálra ítélte a fajtát. 1968-ban Erdély területén sikerült találni egy vadász aki minden tiltás ellenére továbbra is tenyésztette az erdélyi kopókat. Tőle származó két példány segítségével indult újra a magyarországi tenyésztése a fajtának. A romániai rendszerváltás után több erdélyi kopó is előkerült akiket szintén bevontak a tenyésztésbe. A fajta léte még napjainkban sincs teljes biztonságban mert populációja viszonylag kicsi.

Leírás

Az erdélyi kopó szívós, bátor kutyafajta. Könnyen alkalmazkodó, igénytelen. Feleslegesen soha nem ugat. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, de a gazdájához rendkívül kötődik. Gyermekszerető természete miatt nagyszerű családi kedvenc válik belőle. Nyugodt természete miatt kertes házban és városi lakásban is egyaránt problémamentesen tartható. Remek házőrző.
Az erdélyi kopó testfelépítése enyhén téglalap alakú. Alacsonyan tűzött farka a csánkig ér. A hasa kissé felhúzott. Végtagjai egyenesek.
Mancsai a macskáéhoz hasonlatosak. Enyhén boltozatos koponyáján a stop kevésbé kifejezett. Rövid fülei magasan tűzöttek, lelógók.
Szemei ovális alakúak és sötétbarnák. Fogazata ollószerűen záródik.

Származási hely

Magyarország

Fajtacsoport besorolás

VI. Kopók és rokon fajták

Alkalmazás

Elsősorban vadászatra használják de  családi kutyaként is sokan tartják.

Marmagasság

Rövid lábú változat: 45-50 cm
Hosszú lábú változat: 55-65 cm

Súly

A hosszú lábú változat: 30-35 kg
A rövid lábú változat: 20-22 kg

Szín

A rövid lábú erdélyi kopó szőre vörösesbarna, fehér rajzolattal.
A hosszú lábú erdélyi kopó alapszíne fekete, amelyen cserbarna és néha kisebb fehér folt található.

Szőrzet

Fényes és rövid, a hosszú lábú erdélyi kopó szőrzete valamivel durvább.
Ápolás
Szőrzetápolási igénye csekély. Hetente elég átkefélni szőrzetét egy erős sörtekefével. A vedléskor gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki az elhalt szőrszálak. Karmait tartsuk röviden.
 

Képzésre, vagy programra jelentkezés a regisztrációs űrlap kitöltésével

2 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.
Általános szerződési feltételek elfogadása

Kattintson Ide az ÁSZF megtekintéséhez!
Új lapon nyílik meg, az űrlap kitöltés megmarad (*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező).