Ugrás a tartalomra
Kép
magyar agár

Rendkívül értelmes,de távolságtartó kutya. Rövid szőre miatt lakásban is gond nélkül tartható. A házőrzői feladatokra való alkalmasságáról jelenleg is vita folyik. Az angol agárnál karakteresebb a feje és a fülei is nagyobbak. Rendkívül kitartó, erős és gyors kutya. Kisebb csoportban való vadászatukkal  akár egy vaddisznó ellen is jó eséllyel indulnak. Az angol agártól nagyobb mérete és elegánsabb megjelenése különbözteti meg. Feje kifejezetten hosszú az orrtükör fekete. Nyílt tekintetű. Törzse mély és lapos. Marja alig észrevehető. Erősen izmolt ágyékának a futásnál van nagy jelentősége. Hátsó végtagjai nagyon jó szögellésűek. Rendkívül erős comb és medence izomzattal rendelkezik. Az ízületei szárazak és ujjai hosszúak. Edzett és ellenálló fajta. A versenypályákon kitűnő versenyző, különösen a hosszabb távokon. Nagyon jó kísérő és jelzőkutya. Rossz bánásmód esetén szökőssé válhat, amit később nehéz lesz megakadályozni mivel egy kétméteres kerítés érintés nélküli átugrása nem okoz neki különösebb gondot.

Eredete

Ősi vadászkutyafajta. Megjelenése a honfoglalás koráig nyúlik vissza. Kialakítása során különféle más agarakkal keresztezték a gyorsaság növelése érdekében. Hunyadi Mátyás is, előszeretettel űzte az agaras vadászatot. Ismert fajtává Széchenyi István nyomán vált. A második világháború után szinte teljesen kihalt a magyar agár. A  fajta újjáélesztése Szigethy Kálmán nevéhez köthető aki 1963-ban a még fellelhető maradék magyar agár állományból kezdte el a fajta tenyésztését újra. Az FCI 1966-ban fogadta el mint önálló fajtát a magyar agarat.

Származási hely

Fajtacsoport besorolás

Ápolás

Rövid szőre miatt minimális ápolást igényel. Hetente egyszer szőrét keféljük át az elhalt szőrszálak eltávolítása végett.

Magasság
kanok 65-70 cm, szukák 62-67 cm
Súly
22-31 kg
Fajta neve más nyelveken
Hungarian Greyhound

Oktatások / Programok

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Kezdés:

Szerezz örömet Szeretteidnek és Kis Kedvenceiknek Kutyás Élményekre beváltható kuponjainkkal!

 

ajándékutalvány

További leírásért kattints a képre!

 


 

Ai Chat ablak